Spiskovi i podjela paketa pomoći moraju biti javni i transparentni

Namjera uposlenika Gradske uprave da pomogne socijalno ugroženim građanima izazvala je određene nejasnoće kod predsjednika mjesnih zajednica  kao i negodovanje građana u smislu ko ima pravo na pomoć i ko će ju podijeliti. Spiskovi i podjela moraju biti javni i transparentni.

U skladu sa Pozivom gradonačelnika, predsjednici mjesnih zajednica dostavili su spiskove imena i prezimena mještana sa područja MZ za dodjelu oko tri hiljade paketa sa prehrambenim i higijenskim artiklima socijalno – ugroženim kategorijama.

Većina uposlenika naših službi fokusirala se na prepisivanje spiskova, kako bismo što prije iste mogli objaviti. Svi građani će imati uvid u spiskove koji će se nalaziti na web stranici zenica.ba. Ukoliko bilo ko od sugrađana bude smatrao da je došlo do zloupotrebe, primjedbe će moći uputiti telefonskim putem, ili putem e – maila. Do sada su prijavljena dva lica koja ne ispunjavaju kriterije poziva“, poručila je za portal Zenicainfo.ba Azra Hajdarević, članica Kriznog štaba Grada Zenica.

U međuvremenu, službenicima Gradske uprave javio se veliki bro građana koji, kako tvrde, nije bio upoznat s Pozivom gradonačelnika te se, prema riječima Hajdarević, sve takve prijave i dalje evidentiraju.

Paketi će sadržavati, između ostalog, 25 kg brašna, 2l ulja, ½ kg kafe, dva sapuna, 1 deterdžent, 800 g tjestenine, određenu količinu narezaka, supa i drugih životnih namirnica.

Apelujemo na građane da pregledaju spiskove, te da sve svoje sumnje o postojanju eventualnih zloupotreba prijave Stručnoj službi Gradskog vijeća u vremenu od 09,00 do 14,00 sati putem kontakt broj telefona: 032/447-748 ili e-mail adrese: azra.hajdarevic@zenica.

Navedene spiskove možete pogledati ovdje.

(Lamija P.)