Skomorac: Opremljenost bolnice respiratorima i medicinskom opremom je zadovoljavajuća

dr Rasim Skomorac, direktor KBZ

Nakon završenog sastanka Kantonalnog kriznog štaba za praćenje korona virusa, za program Radio Zenice govorio je direktor KBZ – a dr. Rasim Skomorac.

Najvažnije je da smanjimo, odnosno onemogućimo dolazak onih pacijenata u KBZ, koji tu trenutno ne moraju boraviti, odnosno da dolaze isključivo pacijenti sa provjerenom epidemiološkom anketom. Razgovarali smo i o pokušaju organiziranja prijevoza za uposlenike koji nemaju drugog načina dolaska na posao“.

Prioritet bolničke uprave, prema riječima dr.Skomorca, jeste zaštita svih uposlenika i pacijenata KBZ –a .

Sadašnja opremljenost bolnice respiratorima i drugom medicinskom opremom je zadovoljavajuća. No, ukoliko se desi pogoršanje situacije, svakako će nam trebati dodatna medicinska oprema. Maksimalno smo se angažovali te se svakodnevno trudimo, na sve moguće načine, nabaviti dodatnu zaštitnu opremu za naše uposlenike, te im na taj način omogućiti komotan rad, ali i sprječavanje prenosa infekcije na njih“, dodao je dr. Skomorac.

U ovoj fazi pandemije, tvrdi direktor KBZ-a, bolnički kapaciteti su dovoljni. No, ako bi nas zadesio gori scenarij, potencijalno bi se koristili kapaciteti domova zdravlja, ali i općinski i gradski kapaciteti koji bi bili na raspolaganju. U svakom slučaju, neophodno je definisati te potencijalne prostore i preventivno djelovati. (Lamija Pojskić)