Franjić: Mala i srednja preduzeća su na koljenima

Pandemija korona virusa već je izazvala negativne zdravstvene i ekonomske posljedice i izvjesno će dovesti do dugoročne, globalne krize. Mjera socijalnog distanciranja, koja činjenica spašava ljudske živote, s druge strane dovodi do prekida ekonomskih tokova i zadaje snažne udarce svjetskoj ekonomiji.

Pauziranje gotovo svih ekonomskih aktivnosti, posebno u zemljama sa ionako lošim prognozama ekonomskog rasta, kakva je i Bosna i Hercegovina, neminovno je dovelo do gubitka poslova u privatnom sektoru. Mala i srednja preduzeća već su na koljenima.

„Pojedine firme već razmišljaju o zatvaranju. Pojedini biznisi su se preorijentisali, kao što je to učinio dio tekstilne industrije, prešavši na proizvodnju zaštitne opreme. Ali, u suštini, to ne čini ni 20 do 30 privrede BiH“, ukazuje predsjednik Grupacije poslodavaca FBiH za ZDK, Vladimir Franjić.

Zemlje Evropske unije uvele su jedan broj mjera kako bi zaštitile ekonomiju od uticaja mjera na suzbijanju korona virusa. U BiH političari najavljuju uvođenje mjera koje još nikada nisu donesene, a male firme se i ne spominju, ukazuje Franjić.

„Oni koji ne rade ništa, neće imati ni za plate radnicima, a kamoli za dadžbine i doprinose. Neke države EU već su uvele mjere podrške privrednim subjektima, oslobodile su ih plaćanja doprinosa i poreza“, ukazuje Franjić.

Na nivou države nešto se mora učiniti kako bi se spasila ekonomija, naročito male firme, koje bez posla, ostaju bez kapitala, a time i bez radnika, ukazuje Franjić. (Sanja Stević)