Profit preko leđa građana: Zaustaviti bespotrebno divljanje cijena

Proglašenjem pandemije korona virusa porasla je potražnja  za zaštitnom medicinskom opremom kao i za osnovnim životnim namirnicama. S povećanom potražnjom uočene su i žalbe kupaca na cijene za koje tvrde da su povećane u odnosu na raniji period.

Građani, uprkos tvrdnji kriznih štabova da nema mjesta panici, namirnice kupuju u velikim količinama iz straha za vlastito zdravlje.

Zeničani su mišljenja da se nerazumno povećavanje cijena treba zaustaviti prije nego u potpunosti zavlada haos. Građani ističu da cijene dezinfekcionih sredstava ne trebaju biti veće nego da u ovakvoj situaciji trebamo svi zajedno djelovati. Mišljenja su da se sugrađani boje zatvaranja granica kao i činjenice da neće biti određenih proizvoda na tržištu. Ali ipak, napominju da očekuju od nadležnih institucija da će, ukoliko dođe do povećanja cijena, raditi na tome da ih suzbiju.

S ciljem svojevrsne kontrole cijena Vlada Federacije BiH donijela je odluku o zabrani poskupljenja osnovnih životnih namirnica i vraćanju cijena koje su važile 5. marta 2020. godine, odnosno, kada je potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom u našoj zemlji. Dežurni tim Federalnog tržištnog inspektorata je izvršio 11 nadzora i utvrdio 16 prekršajnih naloga u iznosu od 43.500 KM.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove upozoravaju da će sve zloupotrebe narušavanja prava potrošača i uvjeta slobodnog formiranja i povećanja cijena biti sankcionisane. Ukoliko imate pritužbi na nerazumno poskupljenje možete prijaviti na dežurni broj telefona 033/ 226 – 644. (Irdina Nezić)