Zabranjen ulazak u BiH osobama koje dolaze iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana

Osobama koja dolaze iz Italije, pojedinih provincija Kine, Južne Koreje i Irana zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu, rečeno je iz Granične policije.

Naredbu o zabrani ulaska ovim osobama Granična policija uputila je svim svojim terenskim kancelarijama na graničnim prijelazima BiH, dok se za sva ostale osobe primjenjuju preporuke koje je donijelo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Odluka je stupila na snagu nakon što je državni ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić uputio službeni zahtjev direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću da postupi u skladu sa ovlaštenjima.

Radončić je sinoć naložio Graničnoj policiji da zabrani ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljanima iz zemalja koje su najviše pogođene virusom korona.

“Konstatovana je potreba o donošenju svih mjera na sprečavanju širenja i suzbijanja virusa korona prema zahtjevima entitetskih institucija i u skladu sa preporukama epidemiologa i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. U skladu sa ovim, molim Vas da odmah preduzmete radnje iz vaših ovlašćenja i odgovornosti u smislu zabrane ulaska u BiH za strane državljane iz područja sa intenzivnom transmisijom virusa korona. Ovo se posebno odnosi na osobe koja su boravila u Italiji, pojedinim provincijama Kine, Južne Koreje i Irana”, navodi se u dopisu upućenom Galiću.

Od jučer je i na snazi nova mjera Kriznog štaba FBiH koja podrazumijeva obavezan odlazak u karantin (14 dana) za osobe koje dođu iz Njemačke, Španije i Francuske.

Izvor: N1