Općinski sud Zenica o slučaju uhapšene sutkinje Melise Kovačević

Dana 09.03.2020. godine sudija Općinskog suda u Zenici Melisa Kovačević lišena je slobode zbog osnova sumnje da je počinila koruptivna krivična djela ”Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383., ”Primanje dara i drugih oblika koristi” iz člana 380., sve u vezi sa članom 54. i 55. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. 

Dakle, u ovoj fazi postupka sudija nije optužena nego je osumnjičena za činjenje naprijed navedenih krivičnih djela zbog čega se protiv iste vodi istraga.

Međutim i pored navedenog, u potpunosti uvažavajući načelo pretpostavke nevinosti, koristimo priliku da ukažemo da je ovaj slučaj pokazatelj opredijeljenosti ne samo Općinskog suda u Zenici nego i drugih pravosudnih institucija da se razračunaju sa eventualnim koruptivnim radnjama čak i unutar vlastitih redova, a sve u cilju zaštite integriteta ostalih nosilaca pravosudne funkcije i ugleda naše institucije koji godinama gradimo.

Stoga poručujemo da unaprijed odbijamo bilo kakve tvrdnje usmjerene na pokušaj diskreditacije Općinskog suda u Zenici jer smatramo da smo pokazali institucionalnu zrelost suda i spremnost za borbu protiv korupcije u pravosuđu, navodi se u saopćenju.