Ogromnim naporima radnici JP „ViK“ d.o.o. Zenica otklonili oštećenja na vodovodnoj liniji u Donjoj Gračanici

Usljed radova na izgradnji vijadukta u Donjoj Gračanici došlo je do višestrukih oštećenja vodovodne linije, a što je dovelo do prekida u vodosnabdijevanju stanovništva koje gravitira navedenom lokalitetu.

Nakon što su u četvrtak, 06.03.2020. godine uočeni gubici vode na predmetnoj vodovodnoj liniji u ulici Ahmeta Hafizovića odmah se pristupilo traganju lokacije i sanaciji kvara.

Ispostavilo se da su vodovodne instalacije teško oštećene na nekoliko mjesta. Vodovodna cijev je bila ubetonirana u noseći stub vijadukta, te je pod težinom nasipnog materijala na gradilištu koji je  neodgovorno deponovan na trasu cjevovoda došlo do oštećenja vodovodne linije ispod cijelog nasipa u dužini od oko 60 metara.

Višednevnim radom u izuzetno teškim  i opasnim uslovima zbog velike dubine iskopa cca 8-10 metara, klizavog terena i opasnosti od obrušavanja ekipe JP „ViK“ d.o.o. Zenica su u nedjelju, 08.03.2020. godine uspjele izvršiti prespajanje potrgane vodovodne linije i normalizovati vodosnabdijevanje potrošača pogođenog područja.

Za vrijeme prekida u vodosnabdijevanju stanovništvu je za osnovne potrebe pitka voda dopremana u cisternama.