Pazarni dan na zeničkoj pijaci: Ponuda dobra, cijene pristupačne

Srijeda je u Zenici pijačni dan i tada se očekuju velike gužve i najveća potražnja. Na pazarni dan, pijaca nudi sve na jednom mjestu, a da li je bilo tako provjerili smo i danas.

Gradska pijaca je mjesto na kojem svaki dan možete pronaći svježe voće i povrće, domaće proizvode ali i ljubazne trgovce.

„Lijepo vrijeme i činjenica da nije bila teška zima doprinijeli su da imamo svježe povrće i dobru ponudu“, rekao je Safet Alispahić, trgovac na zeničkoj pijaci.

Safet Alispahić

Ipak, iako je srijeda u Zenici pijačni dan, trgovci nisu zadovoljni trenutnom potražnjom. Kazali su da je pijačni dan kao i svaki drugi iz razloga što je teška financijska situacija prouzrokovala slabu kupovnu moć stanovništva.

Zeničani sve više svoju kupovinu obavljaju u trgovačkim centrima i zelenarama u nadi da će tu pronaći bolju robu, ali još uvijek postoje građani koji svoje navike ne mijenjaju pa nabavku svježeg voća i povrća vrše upravo na gradskoj pijaci.

„Ponuda je danas dobra, sa raznovrsnim proizvodima i pristupačnim cijenama“, istakao je vjerni kupac koji napominje da redovno dolazi na pijacu jer na ovom mjestu može uštedjeti novac u odnosu na druge trgovine.

Tokom naše posjete pijaci, među najčešćim kupcima zatekli smo penzionere.

Kada je u pitanju povrće, kilogram špinata je koštao 2 KM,  mladi luk 3 KM dok je cijena graha bila 6 KM. (Irdina Nezić)