Ministar Jupić: Pratiti upute stručnjaka i ne širiti paniku

Ministar zdravstva Zeničko dobojskog kantona, dr. Adnan Jupić izjavio je danas, nakon sjednice Kriznog štaba za praćenje korona virusa, da na području ovog kantona nema dijagnosticiranih slučajeva pod sumnjom na ovo oboljenje.

“S druge strane, pod sumnjom bi mogle biti osobe koje su boravile u rizičnim područjima, prije svih u nekim dijelovima Italije, Kine, Irana i Južne Koreje, kao i osobe koje su u kontaktu sa licima koje su boravile u pomenutim područjima”, ukazao je dr. Jupić.

“Preporuka je da ove osobe ostanu u izolaciji 14 dana a ako se pojave respiratorni simptomi da se jave na telefone u lokalnim zajednicama gdje žive, pri čemu će biti omogućen kontakt telefon 24 sata”, dodao je ministar Jupić.

Pri tom je ponovio da nema razloga za paniku, uputivši apel građanima da prate upute stručnih i eminentnih lica kako se ponašati.

Članovi Kriznog štaba su,kako kaže dr. Jupić, juče na telefonu proveli blizu 40 sati pružajući odgovore na neka pitanja.

Svim domovima zdravlja na području ovog kantona je, na osnovu naloga federalnog kriznog štaba, upućen upit u smislu definisanja prostorija za preglede pacijenata kod kojih postoji određena epidemiološka anketa. (Šerif Babić)