Zenički književnik Abid Jarić nagrađen na literarnom konkursu u Prijepolju

Književnik iz Zenice, Abid Jarić nagrađen je ovih dana na međunarodnom literarnom konkursu u Prijepolju, čija tema je ratni zločin u Štrpcima. Jariću je ovo 28. nagrada na književnim konkursima u našoj zemlji i inostranstvu.

Bošnjačke zajednice kulture Preporod iz Prijepolja i Novog Pazara već niz godina organizuju konkurs za najbolju kratku priču čija tema je ratni zločin na željezničkoj stanici Štrpci za koji je u Hagu kažnjen Milan Lukić.

Moja priča, kaže nam Abid Jarić, ima metafizičku potku. Govori o napuštenoj željezničkoj stanici na kojoj se susreću nepoznat muškarac i starica koja tu dolazi svakog petka čekajući nekoga ko je davno otišao.

Kroz razgovor se otkriva motiv zašto ta starica svakog petka na istoj stanici čeka nekoga koga je davno otpratila. Muškarac koji je sišao sa voza kaže da je tek radoznalac koji voli upoznavati nepoznate krajeve. U krajnjoj konotaciji to je susret zločinca čija duša ne može da miruje,koji dolazi na mjesto zločina i majke koja 26 godina čeka onoga koji se neće vratiti“, kaže Jarić.

Nagrada u Prijepolju jedna je u dugom nizu koje je Abid Jarić osvojio na konkursima u našoj zemlji i inostranstvu. Po tome je svojevrstan rekorder na zeničkoj književnoj sceni.

U mom književnom i ljudskom sazrijevanju došao sam u taj stadij da posljednjih 15-tak godina dobijam te nagrade izvan Bosne i Hercegovine. Ta nagrada u Americi na temu Srebrenice mi je posebno draga, dvije nagrade u Frankfurtu, nekoliko nagrada za redom u Srbiji i Crnoj Gori, a pretposljednja je u Makedoniji u Skoplju“, dodaje književnik Jarić.

Abid Jarić, koji ima četiri objavljene knjige, upravo dovršava petu koja će obuhvatiti njegovih 28 nagrađenih kratkih priča. Njegova najveća želja je da dobije mogućnost za štampanje svoje knjige drama. (Danko Travar)