U Zenici održana studentska debata povodom Dana nezavisnosti BiH

„Da li su institucije u poslijeratnoj BiH funkcionalne“ bila je tema o kojoj se raspravljalo tokom danas održane studentske debate, priređene povodom Dana nezavisnosti BiH, na Pravnom fakultetu u Zenici.

Debatu je organizovao Debatni klub „Gorgija“, debatna sekcija koja već cijelu jednu deceniju djeluje pri zeničkom Pravnom fakultetu.

“Ovo je tema koja je goruća. Mi danas na sebi nosimo majice sa natpisom: Pravda za Davida, pravda za Dženana, što govori o opredjeljenju naše studentske zajednice. Mi smo tu da damo svoj doprinos pozitivnim promjenama u bh. društvu”, kaže predsjednica Debatnog kluba „Gorgija“, Ema Drinić.

Ovo je jedno u nizu debata studenata nižih godina Pravnog fakulteta u Zenici. Ovaj klub ih organizuje s ciljem poboljšanja retoričkih vještina studenata, koje će im bez sumnje koristiti u budućem poslu i razvoju karijere. Debata je neodvojiva disciplina pravničkog zanimanja, a pokazala se i kao vrlo uspješna i popularna obrazovna metoda. Analizirajući problematiku današnjice kroz suprotstavljene stavove, studenti obogaćuju svoje znanje i unapređuju razumijevanje stvarnosti u kojoj živimo.

“Ovo nam je temelj kako bismo se kasnije uspješnije uključili u debatna takmičenja”, kaže Drinić.

Starije generacije studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, uključene u rad svojih debatnih klubova, višestruki su osvajači značajnih priznanja na svjetskim debatnim takmičenjima.

“Naravno da oni prenose to svoje iskustvo na nas. Svakodnevno se susrećemo, a ima ih i među asistentima na našem fakultetu, koji nam i u nastavi prenose svoja znanja, stečena na prestižnim debatnim takmičenjima”, dodaje Drinić.

Debatom na Pravnom fakultetu u Zenici, ova obrazovna institucija je obilježila Dan nezavisnosti BiH, a prisutni su pozdravili i izrazili podršku u radu Klubu „Gorgija“. Podršku su iskazali i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, prof. dr Enes Bikić, doc. dr. Enis Omerović, prodekan za naučno-istraživački rad na ovom fakultetu, kao i prof. Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i svojevremeno, osnivač Debatnog kluba „Gorgija“. (Sanja Stević)