Uspješne aktivnosti na promociji Muzeja grada Zenica

Muzej grada Zenice već 15 godina se intenzivno bavi i relativno novom disciplinom u svom radu – muzejskom pedagogijom, koja je uz predan rad pedagoške kustosice, Lejle Agić, doživjela na stotine realizovanih radionica sa raznovrsnom tematikom, vezanom za istoriju ovih krajeva, spomenke i artefakte, jezik i običaje. Odnedavno, muzejske radionice imaju i vlastiti namjenski opremljen prostor.   

Lejla Agić za sada je jedini muzejski pedagog u Gradskom muzeju. Ona je u funkciji glasa ove institucije, program i značenje pojedinih ertefakata iz fundusa zeničkog muzeja prenoseći posjetiocima na njima razumljiv i zanimljiv način.

U proteklih 15 godina, Lejla svoje vrijeme uglavnom posvećuje najmlađima, kojima kroz raznovrsne edukativno-kreativne radionice nastoji približiti važne događaje iz istorije grada i države, kao i eksponate, funkciju i postavke Muzeja, skrivene iza djeci često nerazumljivih stručnih izraza. I planetarno značajni pojmovi i događaji se tematizuju, posljednji put, povodom 50. godišnjice od slijetanja na Mjesec.

„50 godina od slijetanja na Mjesec obilježili smo izradom magnetića, privjesaka za ključeve i bedževa  sa motivom Apola 13. Prije toga, pravili smo srednjovjekovne srebrene novčiće, stare nošnje… Imamo  istorijske radionice izrade grbova, imamo radionicu iz bosančice, koja nam je naročito draga i dugo je radimo. Uglavnom, ima mnogo različitih muzejskih motiva koje pretvaramo u radionice, kroz koje djeci nastojimo približiti šta je bitno u gradu i u bh. istoriji, na njima zanimljiv način“, kaće Agić.

Lejla Agić

Radionice nikada nisu imale vlastiti prostor, a uz pomoć male donacije Sarajevskog aerodroma, početkom februara, sav mobilijar je smješten u prostor muzejskog kluba, gdje u protekle tri godine svoje radinice drži i zenički akademski slikar, Muhamed Begić. Nastavlja se i sa programima po zeničkim školama.

„Imamo jako dobru saradnju sa školama, sa pedagozima i sa nastavnicima. Nastojimo pratiti plan i program i radimo po pozivu. Nedavno smo imali radionicu za tri odjeljenja u Osnovnoj školi KŠC „Sveti Pavao“, o istorijatu Zenice i tome šta radi muzejska pedagogija. Pravili smo magnetiće sa motivom Ploče velikog sudije Građeše, kao jednog od simbola grada i zaštićenog kulturno-istorijskog spomenika pokretne imovine BiH“, priča nam muzejski pedagog, Lejla Agić.

O tome koliko je zastupljena ova relativno nova muzejska disciplina i u Zenici, govori podatak da je šest stotina djece i mladih učestvovalo u ukupno realizovane 24 radionice, samo tokom 2019. godine. Svaka tema završi se s prenesenim znanjem i savladanim vještinama, ali i sa mogućnošću da svaki od njenih učesnika sa sobom ponese jedan od suvenira u vlastitoj izradi. (Sanja Stević)