Počinje primjena Zakona o koncesijama u rudnicima

Osamnaest godina nakon donošenja Zakona o koncesijama u ZDK-u počinje njegova primjena i u rudnicima na ovom području. Rudnik Kakanj će prvi potpisati koncesioni ugovor, piše federalna.ba

Rudnici su u pribavljanju koncesionih prava, pored ostalog, bili dužni osigurati bezuvjetne suglasnosti lokalnih zajednica. U Kaknju i Brezi to je značilo riješiti pitanja tužbi protiv Elektroprivrede, odnosno rudnika i ZDK-a zbog neplaćanja naknada u ranijem periodu.

Odustali smo od potraživanja oko 50 miliona KM od Rudnika, a sve kako bismo došli do potpisivanja ugovora i od 2020. krenuli s redovnim naplatama – ističe Aldin Šljivo, načelnik Općine Kakanj.

Po tužbenom zahtjevu Općine Breza u iznosu od oko 27 miliona maraka odlučuje Vrhovni sud, a ishod procesa odredit će i stav općinskih vlasti u vezi sa suglasnošću za koncesije.

Mislim da je lokalnim zajednicama dat vruć krompir. Postoji pet državnih institucija koje su zainteresirane strane i koje bi trebale zajedno da to riješe – kaže Munib Zaimović, načelnik Općine Breza.

Tužbe Grada nisu bile prepreka za davanje koncesija Rudniku Zenica. Međutim, čeka se suglasnost Gradskog vijeća, iako je potpisan sporazum između Gradske uprave i Rudnika u vezi s rješavanjem pitanja tretmana otpadnih voda, što se direktno i ne odnosi koncesije.

Kada će te procedure biti okončane, odgovor iz Gradske uprave nismo dobili. Rudnici bi trebali plaćati jednokratnu koncesionu naknadu od 250 maraka po hektaru istražno-eksploatacionog polja, te 80 feninga za iskopanu tonu godišnje.

Rudnici koriste prirodno bogatstvo lokalnih zajednica, a sredstva se dijele 70:30, tako da će lokalna zajednica imati koristi od ovog ugovora- kaže Zlatko Jelić, ministar privrede ZDK-a.

Procjena je da bi godišnje rudnici u Kaknju i Zenici za koncesije trebali izdvojiti po milion maraka.

Trenutna cijena uglja, uslovi u kojima radimo svakako neće moći obezbijediti sredstva da se ovakva koncesiona naknada redovno obezbjeđuje – naglašava Sead Imamović, direktor ZD RMU Kakanj.

To potvrđuju i iskustva rudnika u Tuzlanskom kantonu. Međutim, bez osiguranih koncesionih prava rudnici ne mogu pribaviti odgovarajuće dozvole za eksploataciju. S većom cijenom uglja, uz najavljeno restrukturiranje koje bi trebalo osigurati i uštede, rudnici bi lakše izmirivali te obaveze.