Početak proljeća donio stare navike: Veliki broj požara na području Zenice

Zenički vatrogasci proteklog vikenda gasili su požare trave i niskog rastinja u mjestima Radakovo, Lukovo Polje i Putovići.

Zbog lijepog vremena i sezone paljenja korova ovakvih intervencija je u proteklih sedam dana bilo blizu 20 pa su iz Službe civilne zaštite uputili upozorenje pravnim i fizičkim osobama na povećanu opasnost od nastanka šumskih požara.

“Obzirom da su u proteklom periodu uočeni pripremni radovi na poljoprivrednim imanjima, napominjemo da ovi poslovi predstavljaju opasnost, jer mogu prouzrokovati nesagledive posljedice. Napominjemo da prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, izazivanje šumskog požara, te izazivanje opće opasnosti predstavlja krivično djelo, a za što je predviđena krivična odgovornost”, podsjećaju iz Službe civilne zaštite Grada Zenica.

Usljed nepažnje, nehata ili neznanja čovjek je posredno ili neposredno najčešći izazivač požara. Isto tako čovjek vrlo često usljed neznanja ili panike ne postupa dovoljno brzo i pravilno kad požar izbije, da bi ga blagovremeno lokalizovao i ugasio, tvrde stručnjaci.

“Apelujemo i na Šumsko privredno društvo da posebno u sezoni aktuelnih radova na poljoprivrednim imanjima da osiguraju materijalno tehnička sredtsva i ljudske resurse kako bi brzo mogli intervenisati u slučaju eventualnih šumskih požara”, smatra Nihad Rešić, šef odsjeka Službe civilne zaštite Grada Zenica.

U Bosni i Hercegovini se godišnje evidentira više od 2600 požara sa nekoliko milijardi KM neposredne materijalne štete. Godišnje se u požaru uništi oko 2,5% društvenog proizvoda Bosne i Hercegovine. Ne samo da požar uništava materijalna dobra, nego i odnosi ljudske živote, pa iz Civilne zaštite preporučuju da ne palite vatru na otvorenom, redovno kontrolišete ispravnost električnih i plinskih instalacija  te uklonite zapaljive materijale sa tavana, prolaza i izlaza za slučaj požara.

Sprovođenjem ovih mjera smanjujemo mogućnost nastajanja požara, a kada požar i nastane smanjujemo iznos materijalne štete koju požar izazove. (Belinda Dorić)