Promovisana knjiga “Zenički leksikon” autora Mirsada Đulbića

U Muzeju Grada sinoć je promovisan „Zenički leksikon“, čime je i naš grad dobio kvalitetnu i sistematičnu publikaciju o porijeklu nazivljima zeničkih mjesta i znamenitosti. Autor Leksikona je poznati zenički kolekcionar i kolumnista, penzionisani inžinjer mašinstva i strastveni planinar, Mirsad Đulbić.

“Kratko i duhovito je objasnio više od 500 pojmova u toponimima u staroj Zenici, u svjedočanstvima o vremenu i prostoru ovog grada kroz vijekove”, opisao je “Zenički leksikon” autora Mirsada Đulbića, recenzent knjige, dr. sci. Mirza Džananović. Napomenuo je da leksikone, kao posebne vidove stručnih publikacija, obično pripremaju istraživački timovi, u okviru zavoda i drugih naučnih institucija. Tim prije, zenički leksikon ima posebnu dimenziju, jer ga je pripremio pojedinac, istraživački aktivan i u poznijim godinama.

Na promociji u Muzeju su se pojavili brojni pratioci Facebook-kolumni, koje Mirsad Đulbić godinama objavljuje na stranici Zenica – Stare slike i pričice, gdje piše o svim zeničkim i ruralnim naseljima, dogadjajima i porijeklu njihovih imena i znamenja.

Mirsad Đulbic, koji je sve bilježio na planinarskim turama za punih 30 godina, piše i sistematičnim stilom mašinskog inžinjera, jer to mu je struka, a knjiga se sastoji od dokumentovanih pričica, odlično ilustrovanih sa više od stotinu starih fotografija. Autor je bio inspirisan radom predanih istraživača, poput „univerzalca“ Valerijana Žuje, koji je prije desetak godina priredio sarajevski leksikon.

„Meni se to dopalo, pa sam počeo pripremati zenički leksikon već koncem 2008. godine. No, rad nije trajao kontinuirano, efektivno oko osam i po godina“, precizirao je ovaj vatreni istraživač pojmova o staroj Zenici.

“Svaki Zeničanin bi trebalo da ima ovu knjigu u svojoj biblioteci”, preporučio je ovo zanimljivo i obimno štivo promotor “Zeničkog leksikona”, Midhat Kasap, dodajući da se ono poklanja publici uz Dan maternjeg jezika.

Kod pripreme Leksikona, trećeg takve vrste u regionu, konsultovani su brojni jezički stručnjaci sa katedri za slavistiku. U knjizi je na 269 stranica cjelovito obrađeno 505 pojmova vezanih za Zenicu, sva sela, zaseoci i naselja, brda, rijeke, planine, potoci, polja, spomenici i skulpture, svi važniji događaji iz istorije Zenice, starija udruženja i poznati zenički objekti.

„Nadam se da ćemo uskoro ima ti i leksikon znamenitih Zeničana i Zeničanki. Siguran sam da će generacije istraživača prošlosti Zenice, biti zahvalne gospodinu Đulbiću na ovom djelu“, kazao je sinoć dr. Mirza Džananović.

Knjiga je štampana u 500 primjeraka i može se kupiti u zeničkoj Biblioteci.
(Sanja Stević)