Važnost praktične nastave za poboljšanje uslova koje poslodavac traži

Krajem januara na evidenciji Službe za zapošljavanje u Zenici registrovano je 18.306 osoba. Sa trećim stepenom stručnog obrazovanja registrovano je 6.500 osoba odnosno 36,5 posto. Najviše je bilo bravara (413), prodavača (više od 1.000), vozača motornih vozila (584), kuhara (470) itd.

“Najtraženija zanimanja u 2019. godini su kuhar, bravar, zavarivač, šivač i konobar. Kada je srednja stručna sprema u pitanju to su mašinski i ekonomski tehničar, medicinska sestra i farmaceutski tehničar. Od deficitarnih zanimanja koja su tražena a nema ih puno na evidenciji su stolar, tesar, tapetar i vozač motornih vozila. Od onih sa visokom stručnom spremom najtraženiji su doktori medicine i stomatologije, inžinjeri zaštite na radu kao i građevinski inžinjeri”, kaže Saudin Burić, direktor Biroa za rad Zenica.

Saudin Burić

Direktor kaže, kako često na evidenciji postoji veliki broj zanimanja koji ne ispunjavaju uslove koje poslodavac traži, a najčešće je to stručan kadar sa dugogodišnjim iskustvom.

“Jedan od načina prevazilaženja ovog problema je davanje na važnosti praktičnoj nastavi u srednjim školama posebno u ovim strukovnim zanimanjima. Siguran sam da će više uključivanje učenika u praktičan rad tokom školovanja pripremiti ih bolje za tržište rada, a time bi ispunili i uslove koje postavljaju poslodavci”, ističe Burić. (Belinda Dorić)