Nazire se dogovor oko finansijske deblokade grada

Nastavak razgovora gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića sa vijećnicima oko finansijske deblokade grada, donio je skoro pa potpuno približavanje stavova. 

Naime, na inicijativu većine u Gradskom vijeću, danas se razgovaralo o Prijedlogu Budžeta za 2020. godinu. Amandmani parlamentarne većine su se uglavnom odnosili na Zenicatrans, put za Babino i spomen-obilježje Javorje. Nakon današnjih razgovora, stavovi su poprilično približeni.

“Veoma smo blizu, parlamentarnoj većini treba još malo da se konsultuju. Za sutra je zakazano i obećali su da će se grad deblokirat”, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Fuad Kasumović

Svoj optimizam da će konačno doći do dogovora nije krio ni samostalni vijećnik Sanjin Aldobašić. On je kazao kako su oni željeli da se usvoji odluka o privremenom finansiranju  kako bi se izbjegla blokada, ali i da se paralelno s tim razgovara o Prijedlogu Budžeta

“Mislim da je danas bio jedan od najkonstruktivnijih sastanaka koji se desio u protekle tri godine, kada je u pitanju budžet. Mislim da smo jako blizu. Jako konstruktivna rasprava i većine i manjine i da ćemo kako stvari stoje, vrlo brzo riješiti ovaj problem”, istakao je Aldobašić.

Sanjin Aldobašić

Predstavnica većine u Gradskom vijeću, Emina Tufekčić, kazala je da je iznenađena nepoznavanjem činjenica od strane kolega, a kada se radi o njihovim amandmanima, podsjetimo radi se o Zenicatransu, putu za Babino, te spomen-obilježju Javorje.

“Ostajemo pri tome da treba institucionalno djelovati, da vijećnicima treba da se dostavi Prijedlog Budžeta za 2020. godinu, a ono u čemu su se vijećnici danas po prvi put dogovorili i jednoglasni bili jeste, da se treba raspravljati o Prijedlogu Budžeta za 2020. godinu”, dodala je Tufekčić.

Emina Tufekčić

Nastavak razgovora ili konačno rješenje za finansijsku deblokadu grada najavljeno je za sutra u 16 sati. Po raspoloženju koje je vladalo danas poslije ovog sastanka, čini se kao da bi sutra korisnici budžetskih sredstava mogli odahnuti.
Nedžad Glibo/ Maid Dizdarević