Održana svečanost povodom 85. godišnjice Takvima

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, danas je održana svečanost povodom obilježavanja 85. godišnjice Takvima, najtiražnije i najpopularnije publikacije Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Obilježavanje ovog jubileja vrlo je značajan događaj za Islamsku zajednicu u BiH, koja je, u odnosu na druge krajeve islamskog svijeta, dosta rano sistemski riješila važno pitanje godišnjeg takvima, u kojem se kalendarski dio redovno objavljuje još od 1934. godine.

Tokom programa, koji počinje u 13.15 sati, prikazan je kratki dokumentarni film o Takvimu autora Nedima Hrbata, te predstavljen sadržaj ove publikacije za 2020. godinu.

Prisutnima su se obratili reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ Ismail Smajlović i urednik Takvima dr. Mustafa Prljača.

“Takvim je nešto neobično i rijetko u cijeloj BiH. Naime, u kontinuitetu izlazi gotovo 90 godina. Prvo izdanje Takvima bilo je 1934. godine u izdanju tadašnjeg Vrhovnog starješinstva Islamske zajednice”, kazao je urednik Takvima, Mustafa Prljača.

Također je zabilježen i nastup Akademskog hora Fakulteta Islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

Program je organizovala Uprava za vjerske poslove, u saradnji sa Upravom za obrazovanje i nauku, Fakultetom islamskih nauka, Izdavačkim centrom Rijaseta „El-Kalem“, Gazi Husrev-begovom bibliotekom i Gazi Husrev-begovom medresom.