Autobuska stanica ponovo u funkciji

Sindikat preduzeća „Zenicatrans – prevoz putnika“ jučer je donio odluku o deblokadi zeničke autobuske stanice nakon što su, kako tvrde predstavnici ovog sindikata, shvatili da za ovo preduzeće neće biti novca iz budžeta Grada. No, prema riječima direktora ovog preduzeća, više od mjesec dana nefunkcionisanja autobuske stanice, rezultiralo je ogromnim finansijskim gubicima.

Nekoliko puta sam napominjao da je deblokada autobuske stanice prekasno nastupila, te tvrdim da, u ovoj situaciji, deblokiranje, u finansijskom smislu, ne znači ništa. Mi ne možemo vršiti prodaju karata za druge prevoznike, ali možemo vršiti fakturisanje usluga korištenja autobuske stanice. No, taj dio će tek dvadesetog marta biti finansijski vidljiv. Za ova 43 dana, koliko je trajala blokada, pričinjena je šteta od otprilike 70.000 KM“, poručuje za portal Zenicainfo.ba Darmin Terzić, direktor preduzeća.

Darmin Terzić

Sličnog stava, po ovom pitanju, je i zenički gradonačelnik, Fuad Kasumović.

Za Gradsku upravu, deblokada stanice znači jedno veliko ništa. Niko ozbiljan nema pravo ničiju imovinu blokirati, a autobuska stanica je, po svim normativima, u vlasništvu grada. Na snazi je, samo, loša izborna kampanja SDA.“

Fuad Kasumović

Istovremeno, predstavnici sindikata preduzeća na deblokadu stanice gledaju kao na novu šansu za prehranjivanje svojih porodica.

Višednevna blokada poslužila nam je za ostvarivanje vlastitih ciljeva. Kantonalna poreska uprava ‘naložila’ je Gradskoj upravi da isplati  4.750.000. KM duga za doprinose JKP ‘Zenicatrans – prevoz putnika’. Sada, nakon svega, samo želimo da obavljamo svoj posao.“, ističe Hazrudin Bilić, otpravnik preduzeća.

Hazrudin Bilić

Ipak, neslaganja ‘sukobljenih strana’ ovdje se ne završavaju. Prema tvrdnjama predstavnika sindikata ovog preduzeća, direktor istog sve vrijeme uposlenicima radi iza leđa. Razlog tome je, prema njihovim riječima, potencijalni dogovor i nova obećana pozicija direktoru Terziću.

Direktor nam sve vrijeme aludira da će firma ‘Zeni – tours’ dobiti stanicu na korištenje. Autobuska stanica Zenica više nije prve kategorije. Ulazak jednog autobusa na stanicu koštao je 10 KM. Sada košta 3 KM“, tvrdi Bilić.

Koliko sam shvatio, uposlenici me optužuju da radim u interesu firme ‘Zeni – tours’. To je, itekako, pogrešna informacija. Oni su samo jedan od potencijalnih kandidata koji će konkurisati za preuzimanje autobuske stanice. Molio sam i njih, ali i druge firme koje su zainteresovane za ovu tematiku da, u slučaju preuzimanja stanice, angažuju osoblje koje je već od ranije tu uposleno. Kako god to pojedini uposlenici tumačili, moje, ali i namjere vlasnika ‘Zeni – toursa’ bile su dobronamjerne. Kada je u pitanju moj dalji angažman, podnio sam ostavku Nadzornom odboru 30.januara 2020. godine. Na poziciji direktora ovog preduzeća ostajem do 29.februara i već sada, naravno, konkurišem na drugim mjestima. No, odgovorno tvrdim, nijedna pozicija mi nije obećana. Samo se, i isključivo, javljam na konkurse na kojima, svojim referencama, ispunjavam uslove“, kazao je Terzić.

S obzirom na to da su predstavnici sindikata ‘Zenicatransa’ uvjereni da je zenički gradonačelnik, trenutnom direktoru ovog preduzeća ‘obećao’ potencijalno novo radno mjesto, tu tvrdnju je, za Zenicainfo.ba, demantovao i sam Kasumović. U svakom slučaju, autobuska stanica od jučer nesmetano funkcioniše, dolazni peroni se popunjavaju, a ono najbitnije, građani sigurno saobraćaju na razne destinacije. (Lamija Pojskić)