Zenica domaćin najvećeg broja atletskih takmičenja u BiH

Prvo ovogodišnje takmičenje iz kalendara atletskog saveza BiH održano je tokom vikenda u Zenici.

Atletski klub Zenica bio je domaćin dvoranskog prvenstva za mlađe juniore i juniorke, juniore i seniore. Učestvovalo je 20 klubova sa oko 120 atletičara i atletičarki. Ovo takmičenje je ozvaničilo početak atletske sezone u našoj zemlji.

„Kada je u pitanju atletika, Zenica je broj jedan u BiH. Iako se ne radi o pravoj dvorani uspješno smo organizovali državno prvenstvo na kojem je učestvovalo 120 takmičara iz 20 klubova. I u ovoj godini ćemo organizovati najznačajnija atletska takmičenja u našoj zemlji. Bićemo domaćini juniorskog i seniorskog prvenstva, ekipnog seniorskog i međunarodnog mitinga. Mi smo tražili da organizujemo i jedno od takmičenja za mlađe kategorije. Svi mladi atletičari koji počinju da se takmiče dolaskom u Zenicu na Kamberovića polje, oduševljeni su uslovima i organizacijom takmičenja“, naglasio je Aziz Kevelj, trener i generalni sekretar AK Zenica.

Aziz Kevelj

Nakon odlično odrađenih bazičnih priprema u Africi, najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nastupio je na mitingu u Dizeldorfu. Bila je ovo ujedno prva ovosezonska trka našeg atletičara. U trci na 800 metara osvojio je četvrto mjesto sa vremenom 1:47.29.

„Mediha Salkić je do sada tri puta obarala rekord bh. u bacanju kugle u dvorani. Sedin Heco je postavio državni rekord u troskoku. Maid Redžić je preskočio 217 cm što je odličan rezultat. Mesud Pezer se upravo vratio iz Luksemburga i on će učestvovati na Balkanijadi u Istanbulu. Kao što ste spomenuli Amel Tuka je bio četvrti u Njemačkoj što je odličan rezultat za početak sezone. U nastavku sezone će biti sigurno još odličnih rezultata na domaćim i međunarodnim takmičenjima“, optimista je Aziz Kevelj.

Devetog februara u Istanbulu je na programu Balkansko prvenstvo u dvorani za juniore i juniorke, a 15. februara u istom gradu održat će se i Balkansko seniorsko prvenstvo u dvorani. Prvo takmičenje iz kalendara Atletskog saveza BiH na otvorenom je u planu  4. aprila, kada će se održati prvenstvo BiH na 10.000 m i takmičenje u hodanju. Krajem istog mjesta na programu je i ekipno prvenstvo BiH za mlađe juniorke i juniore.
(Mirsad Pripoljac)