Aktivnosti projekta „Zdrave, snažne, edukovane“ prelaze na područje Zenice

Nakon općina Kakanj, Vareš, Olovo, te Breza, projekat „Zdrave, snažne, edukovane“ Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ovih dana okončala je i na prostoru Općine Žepče, a sada je fokus aktivnosti na teriotoriji Grada Zenice.

“Projekat će do kraja ove školske godine biti realizovan u svih 75 osnovnih škola ZDK, a edukativnim radionicama obuhvatiće oko 2.300 učenica šestog razreda, pružajući im sva potrebna znanja o važnosti ženskog reproduktivnog zdravlja, kao i svim pubertetskim promjenama, koje ih očekuju u njihovom razvoju ka odrastanju”, navodi doktor Nino Hasanica, stručni saradnik u Službi za školsku higijenu.

Nino Hasanica

Uz partnersku pomoć društveno odgovornih kompanija, koje su osigurale poklone i prateći materijal, ove radionice biće održane u svim osnovnim školama 12 općina ovog kantona.

“Trenutno smo sa ovim aktivnostima fokusirani na prostor Grada Zenice, gdje su ove edukativne radionice dosad već organizovane za preko 400 djevojčica u 17 osnovnih škola, dok će ostale škole na zeničkom prostoru, kao i one na teritoriji ostalih općina ovog kantona biti obuhvaćene do kraja školske godine”, napominju u Službi za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Inače, ove edukativne radionice osim glavnih tema, koje prezentuju stručnjaci Instituta, kroz formu razgovora, odnosno pitanja i odgovora, daju djevojčicama sva potrebna saznanja o reproduktivnom zdravlju žena, upotpunjena i informacijama zdravstveno edukativnih brošura, koje dobiju, uz prigodne poklone. (Vesna Jovanović)