Rekordne vrućine prognozirane za narednih pet godina

Predviđa se da će narednih pet godina biti najtopliji period otkako se mjere temperature, saopćio je u četvrtak britanski Meteorološki zavod, upozoravajući na mogućnost da se na Zemlji probije temperaturni limit uspostavljen Pariškim sporazumom od 1,5 stepeni Celsiusa prije 2024. godine.

U redovnoj „dekadnoj prognozi“ koja predviđa klimatske trendove, zavod navodi da će svaka godina između 2020. i 2024. biti od 1,06 do 1,62 stepena Celsiusa toplija od historijskog prosjeka.

Meteorološki zavod je prognozirao da će najtoplija izmjerena godina, 2016., vjerovatno biti nadmašena u tom vremenskom okviru.

– Posljednja petogodišnja prognoza ukazuje na nastavak zagrijavanja, u skladu s visokim nivoima stakleničkih gasova – izjavio je Doug Smith, naučnik Meteorološkog zavoda i ekspert za dekadne prognoze.

– Nepreciznosti postoje u okviru te prognoze, ali se očekuje da će većina regija biti toplija, i taj model ukazuje na pojačano zagrijavanje, posebno dijelova Evrope, Azije i Sjeverne Amerike,  produžujući postojeći trend – kazao je Smith, prenosi AFP.
Izvor: Vijesti.ba