Problemi mještana zeničkog naselja Hamida

Gradnja zeničke zaobilaznice u okviru izgradnje autoputa, donijela je probleme mještanima naselja Hamida koji su, osim oštećenja na stambenim objektima izloženi i buci i nanosima prašine i blata u svojim dvorištima.

Na kući penzionera Kemala Alikavazovića, u ulici Hamida broj 12, evidentne su brojne pukotine, a oštećena je i podzida kao i ograda uz saobraćajnicu.

“Ovom ulicom prolaze teški kamioni sa teretom i do 30 tona, zbog čega su nastupila brojna oštećenja”, kaže Alikavazović, ističući da su zabilježili i dnevni prolazak više od 100 kamiona.

Kemal se u protekle dvije godina obraćao na više adresa, od mjesne zajednice i gradske uprave, do federalnih inspekcija, ali je dobijao odgovor da problem nije u njihovoj nadležnosti.

“Od federalne inspekcije sam obaviješten da je njihova nadležnost u zoni gradnje a ne u tranzitu. Na kraju, predao sam dopis advokatskoj komori. Prošle godina na licu mjesta bila je tročlana ekipa iz gradske uprave,nakon čega sam dobio odgovor sa ništa ne radim”, ukazuje Alikavazović.

Dodaje da bi volio lično o svemu upoznati gradonačelnika jer, kako kaže, sumnja da mu nije prenesena situacija sa Hamide.

Kemalova komšinica, Aida Krivdić kaže da su dvorišta puna prašine, blata, mulja.

Znamo da je za ovo stanje odgovorno JP Autoceste, čija mala cisterna istina prođe da sapere prašinu i napravi blato.

Dodaje da u planu Albe za pranje saobraćajnica nije ulica Hamida. (Šerif Babić)