Reakcija Sindikalne organizacije Grada Zenica povodom neusvajanja Odluke o privremenom finansiranju

Sindikalna organizacija Grada Zenica na današnjoj press konferenciji zvanično je putem medija reagovala povodom neusvajanja Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period od 01. januara do 31. marta, 2020. godine, odnosno, Prijedloga Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu.

Napominju da je Sindikalna organizacija Grada Zenica održala nekoliko sastanaka na kojima su razmatrane posljedice nastale situacije.

Nermin Ljubović, predsjednik Sindikalne organizacije Grada Zenica, ističe da će posljedice ove situacije biti višestruke.

“Između ostalog nemoguće je funkcionisanje Grada kao jedinice lokalne samouprave, odnosno, nemoguće će biti finansiranje svih poslova, funkcija i programa iz nadležnosti Grada. Ovakva situacija prouzrokovaće nemogućnost izmirenja svih obaveza utvrđenih zakonskim propisima, kao što su porezi, doprinosi, porezi na dodanu vrijednost, kao i obaveza preuzetih po osnovu zaključenih sporazuma, a što će stvoriti dodatne obaveze na ime plaćanja zateznih kamata i novčanih kazni”, ističe Ljubović.

Nermin Ljubović

Emilija Pašalić, predstavnica zaposlenih Službe za urbanizam Grada Zenica, naglašava da radni zadaci zaposlenih ove Službe, pored administrativnih poslova razmatranja i izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola, zahtijeva rad na terenu koji će biti onemogućen nedostatkom sredstava za gorivo.

“Današnjim sastankom upozoravamo na sve probleme koje ima  270 članova Sindikalne organizacije, a i svi uposlenici Grada Zenica”, kaže Pašalić.

Emilija Pašalić

Elvedin Ibrahimagić, Sindikalni povjerenik Civilne zaštite u Upravi Grada Zenica upozorava da se Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica vrlo brzo neće moći odazvati pozivu građana za pomoć prilikom požara ili bilo kakve druge intervencije, jer neće imati goriva za vozila.

Elvedin Ibrahimagić

Samir Hrustić, Sindikalni povjerenik Centra za socijalni rad, upozorava da, ako se agonija oko neusvajanja Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period od 01. januara do 31. marta, 2020. godine nastavi, morati stati sa radom.

“Ovakva situacija proizvest će situaciju da će korisnici socijalne pomoći bukvalno samo dolaziti u Centar za socijalni rad, korisnici stalne novčane pomoći i svih drugih prava koje ostvaruju korisnici, a ustanova neće imati sredstava za isplatu. Takođe, građani koji tek trebaju da ostvare pravo na pomoć to neće moći”, dodaje Hrustić.

Isplata plaća i drugih naknada za zaposlenike Gradske uprave Zenica neće biti moguće, rečeno je danas. Prisutni koji su se danas obratili novinarima izrazili su zabrinutost i pozvali vijećnike Grada Zenica i gradonačelnika da u što kraćem roku iznađu rješenje kao bi bile spriječene dalje posljedice. Sindikalna organizacija Grada Zenica aktivno će pratiti dalji razvoj događaja zbog daljih eventualnih mjera poštivanja i zaštite prava zaposlenika Grada Zenica, što između ostalog uključuje i mogućnost štrajka upozorenja, ukoliko ne dođe do normalnog obavljanja poslova iz nadležnosti Grada Zenica, kao i isplati plata i drugih naknada, koje nemaju karakter plaća. (Zijada Ramić)