Vandalski čin u Zenici: Oštećen kontejner za odlaganje odjeće i obuće

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenice postavila je 2018. godine dva kontejnera za odlaganje odjeće i obuće koje građani neće više koristiti ali je i dalje upotrebljiva.

Način je to da se pomogne drugima, pokaže saosjećanje i humanost. Kontejneri su ustupljeni Crvenom križu, postavljeni su u ulici Crkvice i Ezhera Eze Arnautovića gdje smo zabilježili ono što su vandali ostavili iza sebe.

„Ovo je za svaku osudu, ovakvi kontejneri su potrebni našem gradu. Ima mnnogo onih koji ostavljaju svoju odjeću i obuću koja, svakako, dobro dođe drugima. Dobro je znati da sve dobronamjerno odloženo stigne do onih kojima je potrebno. Ovakav čin uzrokovaće da građani sljedeći put odustanu od ovakvog načina pomaganja ljudima“, rekao nam je jedan od sugrađana kojeg smo pitali šta misli o ovakvim postupcima.

„Ovo definitivno nije uredu. Treba ukazati građanima Zenice da vode računa da se ovakvi vandalizmi ne dešavaju, naročito kada se radi o projektima koji omogućavaju građanima da pokažu svoju humanost. Grad Zenica uložio je sredstva za ovakve projekte, a ovakvi prizori su za svaku osudu, odložena odjeća i obuća u ovim kontejnerima nekome je potrebna”, dodaje drugi sugrađanin.

Iz budžeta Grada Zenica za ovaj pilot projekat izdvojeno je 3.950,40 KM. Pokazalo se da su potrebni i korisni. Oni savjesni, sa osjećajem za humanost, jedan su od načina da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Nažalost, za vandale ništa bitno. (Zijada Ramić)