U Gradskoj biblioteci Zenica promovisane četiri knjige

Danas je u Gradskoj biblioteci Zenica održana promocija četiri knjige i to bh. književnice Elmire Helać Mekić, romani za djecu “Kamen”, “Kaldrma”, “Psi s raskrsnice” te zbirka basni Horozgrad i Priče iz inkluzivnih učionica autorice magistrice odgojnih nauka Amine Delić-Zimić.

Elmira Helać-Mekić rođena je u Sarajevu 06. maja 1965. godine. Školovala se u Sarajevu gdje je završila osnovnu i srednju školu te Pedagoški fakultet. Pored velike ljubavi prema djeci i radu u nastavi, Elmira je oduvijek pokazivala i ljubav prema pisanoj riječi koja je namijenjena prvenstveno djeci. Ova sarajevska učiteljica i književnica spojila je dvije ljubavi – ljubav prema pisanju i edukaciji – te objavila već četiri knjige s ciljem da educira djecu o prevenciji vršnjačkog nasilja.

“Romani se bave aktuelnim temama koje su trenutno interesantne i zabavne djeci. Pišem o pravim i istinskim životnim vrijednostima na koje smo mi odrasli pomalo zaboravili. Pažnja, poštovanje, uvažavanje, humanost, prijateljstvo itd”, poručila je Elmira Helać-Mekić.

Elmira Helać-Mekić

Amina Delić-Zimić, mr. odgojnih nauka i već 20 godina učiteljica u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”, govorila je i o važnosti inkluzije koja podrazumijeva prihvatanje i proslavu ljudske raznolikosti gdje moramo doprinijeti, učestvovati i znati da utičemo na našu zajednicu i život drugih, a ujedno i promovirala Priče iz inkluzivnih učionica.

“Djeca imaju prednost u svemu ovome što radimo. S obzirom da je velika borba na terenu i pokušaj da inkluziju ispostavimo i konačno dovedemo do nekog napretka, borimo se. Nakon izdavanja priručnika iz „Priča iz inkluzivnih učionica”, uradila sam jedan radni materijal koji bi učiteljima znatno koristio”, dodala je Delić-Zimić.

Amina Delić-Zimić

Ovo je već 87 promocija i predstavljene su mnogobrojnoj publici u BiH, ali i inostranstvu. Na današnjoj promociji su još učestvovali: prof. dr. Izet Pehlić, mr. sci. Amila Herceg-Hodžić. (Edin Sinanović)