Čija je deponija pored kuće Avdispahića?

Zeničanin, Adem Avdispahić već 15 godina živi i radi u Švicarskoj. Životni put je ovog nekadašnjeg policajca udaljio od prvobitnih izbora, no danas sa svojom porodicom živi pristojno, u državi uređenoj po mjeri čovjeka.

Ono što je zatekao, za vrijeme jednog od posjeta porodičnom imanju, šokiralo ga je: deponija građevinskog otpada na samoj ogradi imanja i problem koji je teško rješiv.

Adem Avdispahić, koji danas uspješno posluje i pristojno živi u Švicarskoj, ipak nikada nije odustao od namjere da se jednog dana vrati u rodnu Zenicu. Porodično imanje u Dolači polako uređuje za porodične boravke tokom praznika i godišnjih odmora. Planira ovaj djelić zavičaja jednom ostaviti svojim potomcima. No, ono što će zateći prilikom nedavnog posjeta kući, nikako nije očekivao.

„Dogodilo se to da je neko tu nedozvoljeno, bez dozvole i saglasnosti nadležnih organa, nasipao veliku količinu otpadnog materijala. Postoje indicije da je velika količina tog otpada kancerogena. Ja sam intervenisao, obavijestio sam policiju i nadležne inspekcijske organe, koji su izlazili na teren, ali problem nije riješen“, priča nam Avdispahić.

Tako da Ademu sada preostaje da čeka i nada se odlučnoj ruci pravde. No, pravda, posebno kod nas, ima mnogo lica. Kako sada stvari stoje, još se ne zna ko je, u koju svrhu, kada i s kim u vezi, napravio deponiju na samoj ogradi susjednog imanja. Radnje na utvrđivanju tih činjenica su u toku, saznajemo u zeničkoj inspekciji.

Inspekcija je utvrdila da je firma Roko komerc iz Livna ovlaštena za dopremanje otpadnog materijala tokom izvođenja radova na izgradnji vodovoda Putovići-Radakovo, u okviru aktuelnog projekta zeničkog VIK-a. Međutim, u ovom slučaju, prema navodima iz gradske inspekcije, sve je zakonito. Izvođač radova ima dozvolu vlasnika parcele na koju se otpad deponuje, a ima i obavezu, nakon obavljenog posla, prostor vratiti u prvobitno stanje.

Deponija koja, kako Avdispahić strahuje, a što je i moguće, u svom sastavu ima i kancerogenih materijala, zapravo je nastala mnogo ranije. Očito je to i po konfiguraciji terena, koji je sa susjednom parcelom nekada bio u istoj ravni.

„Ovo se ne događa nigdje na svijetu, gdje postoji pravna država i ovo je, u najmanju ruku, za svaku osudu“, priča Avdispahić.

Avdispahić s pravom očekuje i rješavanje ovog spora, kako bi se mogao nadati opuštenim danima porodičnog odmora u rodnoj Zenici. (Sanja Stević)