Uradite pregled dok još nemate simptome: Izaberi život – pobijedi stid

Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića maternice pokrenuta je još 2007. godine od strane Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma i od tada se obilježava u posljednoj sedmici mjeseca januara svake godine, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebno žena ali i njihovih partnera o važnosti redovnih ginekoloških pregleda,vakcinacija protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a), te brige za vlastito zdravlje.

“Informisanje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unaprjeđenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope oboljevanja  i umiranja ženskog stanovnistva. Osim jednostavne, jeftine i pouzdane dijagnostike, te savremenih otkrića o načinu nastanka i relativno sporog rasta i širenja, još ne možemo biti zadovoljni dostignutim nivoom znanja, posebno kod mladih, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja”, kaže dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Početni stadij raka grlića maternice ne boli, simptomi su rijetki i nespecifični tj. mogu da ih izazovu i druga stanja (krvarenje nakon spolnog odnosa, bol tokom spolnog odnosa, krvav vaginalni iscjedak, bol u genitalnom području).

 Ko treba da ide na skrining za rak grlića maternice

“Sve žene, u dobi od 20 do 65 godine života treba da idu na redovne preglede. U početku pregled bi se trebao raditi jednom godišnje. Nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza pregledi bi se trebali raditi svake tri godine. U slučaju abnormalnog nalaza Papa testa načiniti kolposkopiju te ponoviti Papa test za tri do šest mjeseci. Zlatni standard u borbi protiv raka grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (PAPA test) te vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice”, ističe dr. Kuduzović.

Prevencija raka grlića maternice u ZDK

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK još od 2012. godine finansira Projekat “ranog otkrivanja (skrininga) karcinoma grlića materice kod žena u Zeničko-dobojskom kantonu“, koji se provode u svih dvanaest Domova zdravlja na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Sve žene iz ovog kantona životne dobi od 25 do 64 godine mogu besplatno uraditi PAPA test.

U toku 2019. godine u Zeničko-dobojskom kantonu je kroz program skrininga na rano otkrivanje poremećaja koji mogu dovesti do karcinoma grlića maternice ukupno testirano 13.890 žena putem PAP-a testa.

Sveobuhvat ciljane populacije od 25 do 64 godine ima trend rasta, a najbolje rezultate postižu lokalni centri za skrining u Zavidovićima, Maglaju i Žepču, koji djeluju pri domovima zdravlja u tim općinama. Najslabiji sveobuhvat ima Dom zdravlja Zenica.

Ciljana populacija starosti od 25 do 64 godine je najviše obuhvaćena programom skrininga od 86,7 posto. Najmlađa populacija žena ispod 25 godina života ima najmanje učešće od 4,6 posto, što je ispod prosjeka u zadnjih 10 godina (5,0%) i ima stalni trend opadanja. Populacija žena preko 65 godina života ima učešće od 8,7 posto, što je najviše i  značajno više od prosjeka u zadnjih deset godina (4,8%).

Pozitivan nalaz kod svake dvadesete pregledane žene

Pozitivan nalaz je imalo 5,3 posto (742 od 13.890) žena, te su upućene na daljnu dijagnostičku obradu (kolposkopiju), od kojih je u 84,5% (627 od 742) slučajeva dijagnostikovane atipične ćelije, u 10,8% (80 od 742) dijagnostikovano prisustvo lakših lezija (CIN I), a u 4,7% (35 od 742) prisustvo srednjih i težih lezija (CIN II i CIN III).

Tabela broj 1. Rezultati PAP-a testa u 2019 godini na području ZDK

Rezultat PAP-a testa Broj uzoraka
Negativan test 12597 90,7%
Neodgovarajući uzorak 551 4,0%
Pozitivan test 4a-4d Atipije 627 742 5,3%
CIN I 80
CIN II i CIN III 35
  13890 100,0%

 

U 2019. godini na području Zeničko-dobojskog kantona ukupno je dijagnostikovan karcinom grlića maternice kod 23 ženske osobe. Prosječna starost obljelih je bila 58,2 godine života, najmlađa žena kojoj je dijagnostikovan karcinom grlića maternice je imala 37 godina, a najstarija  86 godina. Umrlo je osam (8) žena sa dijagnozom karcinoma grlića maternice.

U toku mjeseca novembra i decembra 2019. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pored podjele zdravstveno promotivnog materijala (letak, plakat) proveo je  anketiranje žena o važnosti preventivnog pregleda, a koje su radile PAP-a test putem programa za skrining. Na osnovu do sada obrađenih anketa dobili smo važne pokazatelje u budućem djelovanju na svijest žena o prevenciji karcinoma grlića maternice.

Značajno je napomenuti da 24,3 posto žena koje su došle na PAP-a testiranje savjetovali su ljekari porodične medicine, a 51,4 posto žena koje su došle na PAP-a testiranje su izjavile da su na njihov dolazak na pregled uticale razne promotivne aktivnosti preko medija. Upravo ti pokazatelji jačat će strategiju promocije zdravlja u javnom zdravstvu uz nezaobilaznu podršku medija.

INZ je, uz do sada poznate vidove kampanje odlučio da, u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem (BNP), priredi video spot kojim tri poznate bh. glumice upozoravaju svoje i upoznaju svoje sugrađanke i sve žene na potrebu preventivnih pregleda kojim se na vrijeme može otkriti karcinom grlića maternice. Glumice Faketa Salihbegović – Avdagić, Sabina Kulenović i Snežana Vidović, uz rukovođenje i režiju rediteljke Lajle Kaikčija učestvovale su u spotu u kojem su pozvale na ozbiljniji pristup prevenciji karcinoma.

Prevencija karcinoma grlića maternice:

Poboljšana lična higijena

Izbjegavanje čestog mijenjanja seksualnog partnera

Primjena kondoma

Redovni ginekološki pregledi

Redovne citološke kontrole

Prevencija i liječenje povećanog vaginalnog iscjedka

Energično liječenje svih cervikalnih lezija

Uradite pregled dok još nemate simptome – Izaberi život – Pobijedi stid – Uradi PAPA test