Usvajanje Budžeta za 2020. godinu moglo bi ponuditi novu nadu za Zenicatrans

U toku je pauza sjednice Gradskog vijeća, na kojoj bi stranački klubovi trebalo da se usaglase oko prijedloga gradonačelnika o povlačenju svih drugih amandmana na ovogodišnji budžet, izuzev onog koji bi riješio goruća dugovanja Javnog preduzeća Zenicatrans Prevoz putnika.

Prijedlog budžeta za 2020. ipak je uvršten na dnevni red sjednice, iako je gradonačelnik prethodno najavio njegovo povlačenje.

U međuvremenu, stotinjak radnika Zenicatransa, koji su se okupili pred salom Gradskog vijeća u očekivanju ishoda glasanja gradskih vijećnika o prijedlogu budžeta za 2020. godinu, u kojem bi se našao i amandman o izdvajanju sredstava za uplatu duga ovog javnog preduzeća Poreskoj upravi, razišlo se nakon sto je gradonačelnik budžet povukao s dnevnog reda sjednice.

Prijedlog budžeta, nakon dva sata rasprave, ipak je uvršten u dnevni red, koji je i usvojen, zajedno sa prijedlogom da se raspiše referendum o pitanju koje glasi: „Da li Grad Zenica treba izdvojiti budžetska sredstva za rješavanje finansijske krize u JKP Zenicatrans Prevoz putnika d.d. Zenica“.

Nakon što su vijećnici izglasali dnevni red u koji je uvršten prijedlog budžeta, gradonačelnik je od njih zatražio da prilikom glasanja o budžetu donesu i zaključak da se krene u mjere sanacije Zenicatransa, te da klubovi povuku sve ostale amandmane predložene na ovogodišnji budžet.

Uplata sredstava iz budžeta, predložena ovim amandmanom, kako se očekuje, omogućiće deblokadu računa Zenicatransa, isplatu dugujućih plata i nabavku goriva za autobuse.

To bi značilo i da će grupa radnika Zenicatransa prekinuti obustavu, te da će Autobuska stanica biti deblokirana.