Zbog odlaska stanovništva u FBiH nedostaje radne snage različitih profila

U prošloj godini u Federaciji BiH sedam hiljada je više zaposlenih nego godinu ranije, čemu je u velikoj mjeri doprinio i Federalni zavod za zapošljavanje kroz realizaciju različitih programa poticanja zapošljavanja, u što je uloženo blizu 35 miliona maraka, a ove godine taj će iznos biti gotovo udvostručen, kaže u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis direktorica Zavoda Helena Lončar.

Ona upozorava kako zbog odlaska stanovništva u inozemstvo nedostaje radne snage različitih profila.

“U okviru realizacije programa aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini, kroz Program sufinanciranja zapošljavanja, Program sufinanciranja samozapošljavanja Start up, te program „Obuka i rad 2019“ ugovoreno je ukupno 34.567.384,42 KM, a obuhvaćeno je 10.235 osoba, zaključno sa 6.12.2019. godine”, objasnila je Lončar.

Dodaje kako su nakon tog datuma intenzivno potpisivani ugovori s korisnicima tako da je do kraja 2019. godine iznos plasiranih sredstava i obuhvat osoba puno veći. Govoreći koliko je trenutno zaposlenih, a koliko nezaposlenih u FBiH, Lončar ističe kako je 30.11.2019. godine na evidencijama javnih službi za zapošljavanje u FBiH bilo registrirano 308.433 osoba, što u odnosu na kraj 2018. godine predstavlja smanjenje za 21.474 osobe.

“Napominjem da Federalni zavod za zapošljavanje nije nadležan za vođenja evidencija zaposlenih osoba, te da taj podatak preuzimamo od nadležnog Federalnog zavoda za statistiku. Kada je riječ o broju zaposlenih, krajem desetog mjeseca 2019. godine u FBiH bila je zaposlena 536.291 osoba, što je u odnosu na kraj 2018. godine povećanje za 7.010”, pojasnila je Lončar.

Na upit koliko je zbog odlaska stanovništva prisutan problem nedostatka radne snage, i kojih zanimanja najviše nedostaje, Lončar kaže kako je u okviru obavljanja poslova iz svoje nadležnosti te redovite komunikacije s poslodavcima, uočen nedostatak radne snage na tržištu rada u Federaciji BiH.

“Zanimanja koja su tražena na domaćem tržištu rada su: komercijalisti, trgovci, varioci, CNC operateri, vozači, kao i razna zanimanja u drvnoj i tekstilnoj industriji te u ugostiteljstvu. Također, kada je riječ o visokoj stručnoj spremi traženi su i IT stručnjaci; programeri, web dizajneri, potom inžinjeri strojarstva, inžinjeri elektrotehnike te farmaceuti”, naglasila je Lončar.

Govoreći o planovima Federalnog zavoda za zapošljavanje za ovu godinu te kroz koje sve programe planiraju poticati zapošljavanje i koliko novca FZZO namjerava uložiti u realizaciju tih programa, Lončar kaže da je za mjere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini Federalni zavod za zapošljavanje osigurao ukupno 66 milijuna KM.

“Zavod će u okviru planiranog Programa sufinanciranja zapošljavanja 2020, pored već široj javnosti poznatih mjera, kao što su: Prvo radno iskustvo, Prilika za sve, Periodično zapošljavanje, Javni radovi, Zapošljavanje žena, Tražim poslodavca, Služba u zajedničkim projektima, biti kreirana posebna mjera za braniteljsku populaciju, ali i neke druge mjere koje se odnose na određene teško zapošljivim kategorijama nezaposlenih”, pojasnila je ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Pored ovog program, planirana je i realizacija Programa sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2020, te programa „Obuka i rad 2020“. O svim detaljima navedenih programa javnost će biti blagovremeno obaviještena nakon što Upravni odbor Zavoda usvoji te programe.
Izvor: Akta.ba