Radnici Zenicatransa odlučni: Od sutra i zvanično stupamo u štrajk glađu

Stotinjak radnika Zenicatransa – prevoz putnika okupilo se od jutros u preduzeću, a pristiže ih još, jer svi imaju radnu obavezu biti u Zenicatransu.

„Pripremamo dokumentaciju prema Policijskoj i Gradskoj upravi, kako bi sutra od 7 sati, prema svim propisima, stupili u najavljeni štrajk glađu. Štrajkovaće demobilisani borci i ratni vojni invalidi uposlenici Zenicatransa – prevoz putnika, kao i svi ostali radnici. Borba radnika za ovo javno – komunalno preduzeće je borba koja se tiče svih građana Zenice i zato se ne slažemo s izjavom gradonačelnika Fuada Kasumovića da će refundirati troškove prijevoza đaka, osoba s invaliditetom i socijalno ugroženih privatnim prijevoznicima.

Huso Sarvan

Jasno je također da će gašenjem Zenicatransa – prevoz putnika i prodajom preduzeća privatniku sigurno doći do poskupljenja karti javnog gradskog prijevoza i zato smatramo da je ova naša borba – borba svih nas“, kazao nam je predsjednik Sindikata radnika Zenicatransa – prevoz putnika, Huso Sarvan.

Napominje i da su u Sindikatu društveno odgovorni, da su odmah udovoljili zahtjevu Policijske uprave 1 Zenica da oslobode zaustavne trake ispred autobuske stanice za autobuse međunarodnih i međugradskih linija, kako ne bi ugrožavali bezbjednost saobraćaja.

„Uradićemo sve što je u našem domenu kako bi nastavili našu borbu za spas preduzeća. S druge strane spremni smo ukoliko se u toku dana iznađe rješenje koje bi bilo povoljno za nas i za građane Zenice, da u roku od 15 minuta do pola sata pokrenemo autobuse i realiziramo linije javnog gradskog prijevoza na području Grada Zenice“, dodao je Sarvan.
(Alma Huskić)