Nakon današnje sjednice GV, Sindikat Zenicatransa razmatra dalje poteze

Nakon prekida vanredne sjednice Gradskog vijeća, koje je danas trebalo da donese zaključke i mogući odgovor na teško stanje u Zenicatransu, pred sjedištem uprave ovog javnog preduzeća, okupili su se ogorčeni radnici, koji su očekivali da će danas biti riješen problem sa blokadom računa, nastavkom rada i isplatom dugujućih plata.

Umjesto toga, sjednica, nakon koje su se nadali pokretanju autobusa, deblokadi linija i isplati tri dugujuće plate, završena je bez konkretnih zaključaka.

„Radnici sada imaju dvije mogućnosti: da nastavimo štrajk, a svakako ne možemo da pokrenemo linije jer nema goriva, ili ćemo poduzeti radikalnije mjere, odnosno štrajk glađu“, kazao je Huso Sarvan, predsjednik Sindikata JP Zencatrans. Ovu mogućnost, Sindikat je već najavio, posljednjeg dana 2019.

Huso Sarvan

Sarvan ističe da radnike nije iznenadio ni stav gradonačelnika, koji se nakon neusvajanja prijedloga ovogodišnjeg budžeta, zajedno sa gradskom upravom povukao sa sjednice Vijeća.

„Nije prvi put da ovako završi ono što ne odgovara gradonačelniku, pa nas nije iznenadio ni ovaj korak“, dodaje Sarvan.

Gradski autobusi i dalje stoje i potpuno je neizvijesno kako i kada će se razriješiti situacija s javnim prevozom u Zenici. (Sanja Stević)