Gradonačelnik Kasumović povukao budžet sa sjednice Gradskog vijeća

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, povukao je sa dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća Prijedlog budžeta za 2020. godinu.

Na ovaj potez se odlučio nakon ranije podnesenih amandmana političkih stranaka, od kojih nisu odustali ni na jutrošnjem sastanku u kabinetu gradonačelnika.

Klubovi vijećnika SDA i A-SDA tražili su, između ostalog, kroz amandmane izdvajanje sredstava za neke projekte infrastrukture u oblasti cestogradnje, sufinansiranje spomen obilježja iznad sela Šerići, sredstva za ustanovu koja brine o djeci sa posebnim potrebama i druge.

Prema uobičajenoj proceduri u situacijama kada neki nivo vlasti,u ovom slučaju Gradska uprava nema budžet donosi se Odluka o privremenom finansiranju, što znači da bi nova sjednica Vijeća mogla uslijediti do Nove godine.

U obiman dnevni red današnje sjednice uvršene su dodatno četiri tačke među kojima i razmatranje aktuelnog,vrlo teškog stanja u preduzeću Zenicatrans-prevoz putnika, kojem je od strane Porezne uprave blokiran račun.

Gradonačelnik je predložio dopunu koja se odnosi na donošenje zaključka o pokretanju procedure za otpis duga za grijanje nacionalnih kulturnih društava „Preporod“ i „Napredak“,koja bi trebala biti upućena Nadzornom odboru Javnog preduzeća „Grijanje“.
(Šerif Babić)