U zeničkoj crkvi Svetog Ilije održana božićna misa polnoćka

U crkvi Svetog Ilije u Zenici večeras je održana centralna božićna misa polnoćka, kojom su vjernici katoličke vjeroispovijesti dočekali svoj veliki blagdan Božić.

Crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a svetu misu je predvodio župnik crkve Sveti Ilija Prorok fra Marko Kepić, koji je rekao kako smo se odmakli duhovno i svjetovno od onih dobrih i skromnih stvari koje vjera nalaže.

“Tako se tokom ovih blagdana čovjek približi duhovno sebi, gdje pronalazi u sebi razgovor s Bogom i vraća se onim stvarima i dobrim djelima koja su Bogu draga. Blagdani su unijeli mir i blagostanje među ljude, a oni bi trebali da to zadrže tokom cijele godine”, istakao je fra Marko Kepić.

Misa polnoćka katoličko je misno slavlje kojim započinje Božić. Slavi se noću, obično u ponoć ili u večernjim satima Badnjaka 24.-25. decembra. Slavi se u čast rođenja Isusa Krista, a u crkve na polnoćke tradicionalno dolaze i brojne porodice s djecom. Općenito dolazi više vjernika nego inače tokom nedjeljnih svetih misa.

Misa polnoćka počela je duhovnom pjesmom “Radujte se narodi”. Nakon mise polnoćke ispred crkve je uslijedilo kolektivno čestitanje uz zdravicu kuhanog vina.

Dugogodišnja tradicija je, podsjećamo, da na polnoćku dolaze i Zeničani i Zeničanke koji ne pripadaju katoličkoj vjeroispovijesti. (Ajna Nikontović)
FOTO: Manuel Nikolić