Trezorsko poslovanje neće donijeti bitnije promjene u isplati penzija

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH okončao je raspravu o Prijedlogu budžeta za narednu godinu, zakonu o njegovom izvršenju i setu zakona koji se odnose na prelazak Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje na trezorsko poslovanje.

Planirano je da doprinosi za PIO/MIO u iznosu od 2,074 milijardi KM postanu prihod budžeta i od 1. januara se uplaćuju na Jedinstveni račun Trezora.

To je, kako je obrazloženo, rezultat nastavka rasta prihoda od direktnih poreza i doprinosa uslijed nastavka ekonomskog rasta i fiskalne discipline.

Iz Saveza udruženja penzionera ZDK poručuju da prelaskom na trezorsku isplatu penzija penzioneri ne bi trebalo da budu zabrinuti, budući da neće doći do bitnijih promjena.

„Sigurni smo da neće biti promjena, u suštini ostaje sve isto kao i do sada, penzioneri ne trebaju da budu zabrinuti“, izjavio je Predsjednik Saveza udruženja penzionera  ZDK, Mustafa Trakić.

Ono što je najbitnije za penzionere jeste zakonski predviđeno povećanje penzija dva puta u toku godine. „Po donešenom zakonu zagarantovano je povećanje penzija i to u januaru i aprilu sljedeće godine, odnosno najniža penzija će rasti u skladu sa propisima, dok se najveće neće mijenjati“, poručuje Trakić.

Prema zakonskim propisima povećanja ne mogu biti manja od 3,5 posto kažu iz Saveza udruženja penzionera ZDK.(M.S.)