Protekla godina u Gradskoj biblioteci Zenica, jedna od najuspješnijih u historiji

Zahvaljujući vrijednom radu zaposlenih u Gradskoj biblioteci Zenica, permanentnoj podršci Gradske uprave i gradonačelnika Fuada Kasumovića, te građanima Zenice, 2019. godina bila je vjerovatno najuspješnija godina u historiji Gradske biblioteke Zenica.

Kako ističe direktor Gradske biblioteke Zenica Haris Abdagić, u ovoj godini uspjeli su obnoviti čitaonicu, urediti studentsku kafeteriju, promijeniti rasvjetu, te unaprijediti internet kutak.

“Nabavili smo nekoliko hiljada novih bibliotečkih jedinica. Ugostili mnogo divnih ljudi iz cijelog regiona, koji su učestvovali u nikad bogatijem programu manifestacija: Ljeto u biblioteci, Mjesec knjige i dokuMfest. Zahvaljujući aktivnom učešću u projektu “Digitalni građanin“ bili su bibliotečki centar Bosne i Hercegovine, a kao nagradu su od Intera tehnološkog parka dobili 3D printer, što je dodatno proširilo dijapazon usluga”, kazao je Abdagić.

Haris Abdagić

Promovisali su i nekoliko knjiga, među kojima čak 4 vlastita izdanja. Uspjeli su, zahvaljujući podršci privrednih subjekata Zenice, u biblioteku učlaniti doslovno sve prvačiće gradskih osnovnih škola, te su bogatiji za jos nekoliko izdanja.

Sve nabrojano rezultiralo je tome da je na kraju ove godine i broj aktivnih članova prešao magičnu cifru 5.000. Podsjetimo u 2019. godini Gradska biblioteka Zenica proslavila je i jubilej – 65 godina postojanja. (Edin Sinanović)