Crveni križ Grada Zenica: Preko 600 darovanih doza krvi

Dvodnevnom akcijom dobrovoljnog darivanja krvi 17. i 18. decembra, kada su krv darovali uposlenici Kazneno popravnog zavoda Zenica u njihovim prostorijama, i ostali darivaoci krvi u prostorijama Tranfuzijskog centra KB Zenica, te jučerašnjom akcijom kada su krv darivali uposlenici i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici u prostorijama Pravnog fakulteta, Crveni križ Grada Zenica ispunio je ovogodišnji kalendarski plan.

„Do konačnog izvještaja zabilježeno je 609 darovanih doza krvi u organizovanoj 21 akciji“, kaže za Zenicainfo.ba Mirela Kovač, tehnički sekretar Crvenog križa Grada Zenica.

„Preko 800 osoba se odazvalo pozivu za darovanje krvi, što je izuzetno bitno jer je pokazatelj da je animiranje stanovništva polučilo rezultate. Oko 200 novih dobrovoljnih davalaca krvi bilježimo u Crvenom križu Zenica što je, takođe, bitno zbog samog kontinuiteta rasta svijesti o dobrobitima dobrovoljnog darivanja krvi. Osobe sa punih 18 pa sve do 65. godine života mogu da daruju krv, a dob u kojoj se uglavnom odlučuju na taj korak je uglavnom iza 40-te godine života. Zato je jako bitno da se animiraju što mlađi sugrađani kako bi što ranije postali redovni davaoci krv, i te je važno istaći saradnju sa zeničkim srednjim školama, učenicima završnih razreda i zeničkim Univerzitetom. Pozivima se odaziva sve više zeničkih institucija, javnih preduzeća, udruženja, što je realna potvrda da se svijest o značaju darivanja krvi svake godine povećava“, ističe Kovač.

Mirela Kovač

„Svako darivanje krvi je svojevrsna zdravstvena kontrola, jer se uvijek prvo obavlja  propisana kontrolna procedura, a data doza krvi analizira i testira. Poznato je da se utvrđuje i krvna grupa što je za darivaoca, koji još ne zna kojoj grupi njegova krv pripada prednost, jer se takav nalaz plaća“, kaže Kovač.

Sljedeće godine planirano prikupiti 800 doza krvi, te intezivirati saradnju sa srednjim školama i zeničkim Univerzitetom i na taj način povećati broj mlađih davalaca što i jeste, između ostalog, cilj Crvenog križa Zenica, jer postati dobrovoljni davalac krvi u 20-tim ili 30-tim godinama života mogućnost je da to bude odluka, želja i zdrava navika mladog čovjeka decenijama kasnije, do poznih godina, istakla je Kovač.

Ove godine, 14. juna kada se obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Crveni križ Grada Zenica, uručio je stotinu zahvalnica osobama koje su preko 30 puta dobrovoljno, nesebično, svesrdno darovale krv i najvjerovatnije spasile desetine života, podsjetila je na kraju Mirela Kovač, tehnički sekretar Crvenog križa Grada Zenica. (Zijada Ramić)