Završeno asfaltiranje dijela puta u Drugavcima

Svečano je bilo danas u Drugavcima u Babinu. Završeno je asfaltiranje dijela puta kroz selo prema glavnoj babinskoj cesti. Završetku radova koji će biti nastavljeni u proljeće prisustvovao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Put iz Drugavaca prema glavnoj cesti dugačak je 1600 metara. Veći dio puta u dužini od 950 metara afsaltirano je proteklih mjeseci prvi put u historiji sela.

„Vjerujte srce mi je kao planina. Trideset godina smo čekali na ovaj historijski dan. Zahvalni smo gradonačelniku i njegovim saradnicima što su nam omogućili da smo konačno povezani asfaltom sa glavnim putem prema gradu“, ističe Nusret Bašić, član Građevinskog odbora Drugavci.

Prema njegovim riječima imaju obećanje od gradonačelnika da će na proljeće biti asfaltirano i preostalih 650 metara puta.

„Planirao sam i uradio sve da se sanira i glavna babinska cesta i da konačno ovi ljudi prestanu biti zapostavljeni. Već sam bio dogovorio s JAT-om asfaltiranje saovbraćajnice od Kantonalne bolnice do Aranauta u periodu od pet godina. Međutim u međuvremenu je Vlada Federacije BiH dala to u ingerencije Zeničko – dobojskog kantona i sada poručujem Babinjcima da izvrše pritisak na Kanton kako bi iz budžeta od 360 miliona izdvojili sredstva za sanaciju ove saobraćajnice. Ja sam sva sela spojio i svoje obećanje ispunio“, kazao nam je Fuad Kasumović, nakon što je presjekao vrpcu tokom svečanosti otvorenja izgrađenog puta.

U završnici su i radovi na asfaltiranju puta u Biškovcima, dodaje Kasumović. Mještani Drugavaca se s novim asfaltom i boljim uvjetima za život nadaju i povratku mladih koji su napustili selo.

„Već imamo neke indicije da će naši mještani koji su otišli iz svog sela vratiti se i ostatak života provesti u Drugavcima. Neki se već i vraćaju, a njihovu perspektivu svakako mijenjaju i ulaganja koja su bila u putnoj infrastrukuri“, riječi su Bašića.

Prema riječima gradonačelnika planirano je još i asfaltiranje puteva u Jurjevićima, Kovačićima, Jasici i Vranovićima, čime će sva sela babinskog sliva biti spojena s glavnom saobraćajnicom. (A. Huskić /S. Gluhić)