Održana 41. svečana ceremonija proglašenja najboljih menadžera i kompanija

U srijedu, 18. decembra, u Banjoj Luci su Evropska nezavisna agencija za izbor i promociju najuspješnijih poslovnih ljudi i kompanija Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Evrope, Evropsko udruženje menadžera i časopis EUROMANAGER proglasili najmenadžere i najkompanije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

Bilo je to četrdesetprvo uručenje visokih nagrada najuspješnijim menadžerima i kompanijama iz biznisa, ali i iz ostalih područja djelovanja u Bosni i Hercegovini, uz prisustvo od preko 200 zvanica – menadžera, naučnih, javnih i političkih ličnosti iz Bosne i Hercegovine i okruženja.

Za ovu prestižnu nagradu ove godine je nominovano gotovo 1.000 menadžera i kompanija iz svih privrednih oblasti, a priznanje je dobilo njih dvadesettroje. Uručeno je i petnaestak „Specijalnih nagrada“, ljudima koji nisu direktno u biznisu, ali imaju značajan utjecaj na stvaranje ambijenta za biznis. To su nagrade „Najministar“, „Najgradonačelnik“, te nagrade najboljima u oblasti nauke, informisanja, sporta i kulture.

Na početku 41. ceremonije, uručena je nagrada „NAJMINISTAR“ – Mirku Šaroviću, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, kome je, pored titule „Najministar 2019. godine“, pripala i titula „Ličnost 2019. godine u Bosni i Hercegovini“.

Gospodin Šarović je pokazao i dokazao da se vlastitim angažovanjem na poziciji ministra mogu postići odlični rezultati. On je ministar koji je politiku ostavio po strani i u svom angažovanju prednost dao ekonomiji, kako bi se obezbijedili povoljniji uslovi za razvoj biznisa. Poznati su njegovi potezi i angažovanje Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH na planu izvoza mlijeka i mesa, kao i na drugim konkretnim  poslovima, koji su rezultirali  boljim poslovanjem kompanija u BiH. Zbog toga je ministar ŠAROVIĆ stekao ogroman ugled na čitavoj teritoriji i u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali i u inostranstvu – stoji u obrazloženju nagrade za Mirka Šarovića.

Specijalnu nagradu „NAJPREMIJER BiH 2019.“ dobio je premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, gospodin Fadil NOVALIĆ.

Nagrade „NAJMINISTAR 2019.“ ‘osvojili’ su:

Jelka MILIĆEVIĆ, ministrica finansija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Neđo TRNINIĆ, ministar saobraćaja u Vlade Republike Srpske, Nermin DŽINDIĆ, ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Adnan ŠTETA, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo.

Ove godine dodijeljene su tri „Nagrade za životno djelo“.  Zlatne plakete i Nagrade za životno djelo zasluženo su pripale: Marinku UMIČEVIĆU, tehničkom direktoru kompanije BEMA iz Banje Luke, i Faruku ŠIRBEGOVIĆU, generalnom direktoru i vlasniku kompanije ŠIRBEGOVIĆ INŽENJERING iz Gračanice i Kemalu ČOLAKU, vlasniku i direktoru Tvornice montažnih kuća PROMO iz Donjeg Vakufa.

Priznanje je uručeno i, prema ocjeni Stručnog žirija, najboljem gradonačelniku u Bosni i Hercegovini. Nagradu „Najgradonačelnik“ dobio je Mićo Mićić (Grad Bijeljina).

Među nagrađenim menadžerima, posebno mjesto pripada – „Šampionima biznisa“, gdje je uručeno šest nagrada iz različitih oblasti biznisa.

Denis KRALJEVIĆ, vlasnik i direktor kompanije DERUBIS YACHTS iz Viteza, kompanije koja je proizvela prvu bh. jahtu, dobitnik je nagrade Najmenadžer – Šampion biznisa, zajedno sa gospodinom Almirom ZULIĆEM, direktorom kompanije TTU ENERGETIK iz Tuzle i Predragom ZORIĆEM, generalnim direktorom kompanije KOLEKTOR CCL iz Laktaša.

Najuspješnijom kompanijom u Bosni i Hercegovini proglašena je kompanija BIMAL, koja posluje u sastavu grupacije STUDEN HOLDING. Nagradu u ime kompanije BIMAL preuzela je direktorica korporativnih komunikacija gospođa Nataša PUCAR.

Laureati nagrade NAJMENADŽER & NAJKOMPANIJA – ŠAMPION BIZNISA BOSNE I HERCEGOVINE 2019. GODINE su: Anel Demić, izvršni direktor i kompanija DEMA & S iz Mostara, Fahrudin Salihović, generalni direktor & Pivara Tuzla, Dr. Enver Šabić, vlasnik i direktor PoliklinikE Sunce iz Zenice i Josipa Fofić, direktorica Salona ljepote INFINIA iz Mostara.

Priznanja „Najmenadžer Bosne i Hercegovine“ uručena su ljudima koji su u 2019. godini uspješno „kormilarili“ svojim kompanijama, što je dovelo do boljih rezultata u svim segmentima rada njihovih kompanija.

Šampionima biznisa, u kategoriji javnih preduzeća i institucija, proglašeni su: Salih MUFTIĆ, generalni direktor i RUDNIK MRKOG UGLJA GRAČANICA Gornji Vakuf/Uskoplje, Dr. Senad SELIMOVIĆ & jAVNA ZDRAVSTVENA USTANOVA banjsko-rekreativni centar „aquaterm“ iz Olova i Miroslav MIŠKIĆ, direktor kompanije JP PUTEVI BRČKO iz  Brčkog.

Kao i u prethodnih  40. dodjela nagrada, po tradiciji, uručena su i priznanja najuspješnijim ljudima i kompanijama iz oblasti nauke, show biznisa i informisanja.

Za oblast informisanja i medija –  TELEVIZIJA N1 & Amir ZUKIĆ ponovo su laureati ove prestižne nagrade.

Iz medija, nagradu je dobila i državna Radio-televizija BHRT i njen direktor Belmin Karamehmedović

Nagradu za prekograničnu saradnju iz oblasti show biznisa dobio je gospodin Saša Žika JAKŠIĆ, producent muzičkog programa Nikad nije kasno.