Počeo XXI Festival filma djece i omladine

Radionicom „Kako nastaje film“, koju je održao mladi zenički producent Ishak Jalimam, sinoć je u Muzeju grada Zenice počeo XXI Festival filma djece i omladine Zenica 2019. godine, a koji završava u subotu.

Učesnici na prvoj radionici ovogodišnjeg festivala bili su mentori i učenici osnovnih škola i članovi nevladinih organizacija.

„Smisao moje radionice je da ona bude neka vrsta motivacije kako da mladi izražavaju svoju kreativnost putem filma, te da pri tome koriste mobitele koje imaju u džepu. Tako imaju vizuelnu mogućnost izražavanja“ rekao je Ishak Jalimam, mladi zenički producent.

XXI Festival filma djece i omladine Zenica 2019., nastavlja se danas posjetom Muzeju grada Zenica, obilaskom zbirke tehničkih eksponata, a nakon toga i radionicom „Rad na dokumentarnom filmu“ Dade Ruvića, fotografa Reutersa.

„Značaj Festivala je veliki jer okuplja stvaraoce. Ja sam animator u svojoj školi i sredini, čitav život sam proveo u stvaralaštvu“, rekao je Mehmed Bajrić, predsjednik Tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona.

Treći festivalski dan rezervisan je za prikazivanje nominiranih filmova po ocjeni stručnog žirija, proglašenje najboljih filmova, te dodjelu nagrada i priznanja. Festival organizira Udruženje tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona, a ulaz na sve radionice i programe je slobodan. (Ajna N.)