Međunarodni dan volontera: Dobrovoljni rad za ekonomski i društveni napredak

Međunarodni dan volontera proglasila je skupština Ujedinjenih naroda 17. decembra 1985. godine i od tada se svake godine 5. decembra obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak.

Širom svijeta obilježava se dan volontera i na taj način im se odaje priznanje za njihov nesebični rad i trud koji pružaju društvenim zajednicama.

„Značaj volontiranja u našoj državi, a i širom svijeta jako je bitan, domen odgoja jedne mlade osobe, a mogu reći čak i starijih ljudi. Volontirati znači da radite punim srcem i iskrenom voljom i da ne očekujete ništa zauzvrat“, izjavila je za naš portal Ajša Luković, dugogodišnja volonterka Crvenog krsta.

Iako je njihova uloga i značaj od velike pomoći nažalost nisu uvijek dovoljno priznati.

„Smatram da volontiranje može mnogo doprinijeti, jer vi na taj način možete ostvariti dobre preporuke za buduće poslodavce, stičete znanja koja u formalnom obrazovanju ne biste mogli steći, te imate mnogo kontakta s ljudima“, dodala je Luković.

Ajša Luković

Benefiti koji se dobijaju ovim radom su višestruki, a neki od njih su: razvijanje razumijevanja prema drugima, učenje društvenih vještina, sticanje znanja i poznanstava, osjećaj korisnosti i pripadnosti.

„Mi se trudimo promovisati volontiranje kao najpozitivniju priču koja takva i jeste bez ikakve pompe ili napuhivanja oko nje. Ponekad je jako teško, zato što roditelji, okolina i društvo  znaju dosta uticati. Nemoj džaba da radiš ili šta ti imaš kome da radiš je ono što se u svakodnevnici čuje, ali o benefitima rijetko ko govori , a to je da vi učite kako se ponašati u jednoj zajednici koja nije škola ili fakultet“, kazala je Ajša Luković.

Volonterske aktivnosti jačaju zajednicu i pozitivno utiču na živote svih sudionika. Mnoga udruženja, kao i Vladine institucije nude mogućnost volontiranja te su otvoreni za sve one koji žele biti dio te priče. (Azra Dizdar)