Zenica ADVENTure: Odigrana lutkarska predstava “Zmaj i princeze”

Paljenjem prve adventske svijeće u dvorištu crkve sv. Ilije u subotu, započeo je drugi ZE ADVENTure u produkciji RTV Zenica.

Do sada ste imali priliku pogledati prijenos mise iz crkve uživo u nedjelju, a istog dana u Muzeju grada Zenice, projektovan je film Put na mjesec uz istoimenu radionicu za mlade koja će se održavati sve do 31. decembra. U nedjelju je započeo i peti Inernacionalni festival edukativnog karaktera koji je otvoren predstavom za bebe „Prije nego dijete zaspi”.

Trećeg dana Zenica ADVENTurea i Internacionalnog festivala edukativnog karaktera na maloj sceni „Žarko Mijatović“ u BNP-u, odigrana je lutkarska predstava „Zmaj i princeze“ u izvedbi lutkarskog kazališta Mostar. Predstave će pratiti petočlani Žiri publike, sastavljen od učenika zeničkih škola i na kraju Festivala dodijeliti tri nagrade: najbolji glumac, najbolja glumica i Grand prix za najbolju predstvu.

Predstava je višestruko nagrđivana, a na repertoaru je svake sezone u lutkarskom kazalištu Mostar.
„Imamo hrpu malih princeza koje imaju karakterne osobine koje posjedujemo svi, dajemo na izbor publici što uradi sa njima, kako ih izgraditi da postanemo bolji, da učimo i to će nam se isplatiti na kraju“, izjavila je ravnateljica Lutkarskog kazališta Mostar, Ružica Bošković.

Naši najmlađi Zeničani nisu krili oduševljenje izvedbom predstave, te su poručili da će sigurno ponovo doći u pozorište.

U okviru 5. Internacionalnog festivala edukativnog karaktera  u narednom periodu očekuje nas niz zanimljivih događaja za najmlađe. Već sutra od 11 sati, planirana je promocija knjige autora Fuada Tabaka „Priče čarobne šume“, a od 12 sati izvedba “Bajka o izgubljenom vremenu”, lutkarskog pozorišta Mostar.

U narednom periodu očekuje nas niz zanimljivih događaja za cijenjene pratioce gdje će svi naći nešto za sebe. Neki od najzanimljivih sigurno su u veliki koncerti koji su planirani 27.12. kada nastupa bosanskohercegovačka rock zvijezda Amel Ćurić, a prednovogodišnju atmosferu zagrijat će kralj folka Šerif Konjević 30.12. Za novogodišnju noć očekuje nas usijanje dobre energije i zabave uz bend Regina i Mostar sevdah reunion. (Mehida Spahić)