Nizom sadržaja u Brezi obilježena 27. godišnjica Trećeg korpusa Armije RBiH

Nizom sadržaja jučer je u Brezi svečano obilježena 27. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko- dobojskog kantona, a pod pokroviteljstvom Vlade ZDK.

Počelo je prijemom delegacija lokalnih boračkih udruženja i kantonalnih saveza te armijskih generala Atifa Dudakovića, Sakiba Mahmuljina i Nehrua Ganića sa nekolicinom drugih penzionisanih starješina Armije RBiH u kabinetu općinskog načenika Muniba Zaimovića.

Pred džuma-namaz u glavnoj brezanskoj džamiji proučen je tevhid za šehide i poginule branioce, a i pročitana hutba vojnig muftije Hadisa ef. Pašalića bila je posvećena ulozi i doprinosu boraca Trećeg korpusa u dobrani domovine te značaju obilježavanja godišnjice njegovog formiranja.
Vjerski program je nastavljen na šehidskom mezarju Šehitluk I, gdje su, uz Počasni vod Oružanih snaga BiH i postrojenu mladost sa zastavama u rukama, brojne delegacije položile cvijeće i proučile dovu poginulim i umrlim braniocima BiH.

Brojni mještani Breze sa gostima i zvanicama su u defileu ratnih zastava glavnom ulicom prošetali do Kino sale gdje je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, veterani rata, generali, nosiloci najvećih ratnih priznanja, predstavnici vlasti, đaci i brojni građani.

O razlozima, potrebi, značaju i suštini obilježavanja ovakvih datuma, događaja i godišnjica govorio je predsjednik Saveza RVI Jusuf Rakman, a prisutnima su se prigodnim riječima potom obratili još načelnik Munib Zaimović, general u penziji Sakib Mahmuljin, resorni ministar Fahrudin Čolaković i premijer Mirza Ganić. Emotiviju notu ovom događaju dali su mladi stanovnici Breze koroz pažljivo biran recital, monodramu, ilahiju i kasidu, ali i pjesmu o brezanskoj 304. brdskoj brigadi.
Istaknuto je, između ostalog, da je Treći korpus u odbrani svega što danas imamo dao 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjenih, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem značkom “Zlatni ljiljan”, 41 “Zlatnom policijskom značkom”, a dvije brigade – 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje “Zlatni ljiljan”. Pripadnici ovog korpusa, zajedno sa ostalim braniocima, bili su velika prepreka agresorima, spriječili su neprijatelja u namjeri da nestane države BiH i Bošnjaka kao naroda u njoj. (Sinan Gluhić)
FOTO: Savez RVI ZDK