Batonova javna tribina izazvala emocije brojne zeničke publike

Još jedna tribina koju je u četvrtak, 21. novembra, organizovao KPS “Baton” Zenica, bila je izazov za brojne posjetioce Muzeja grada Zenica. Nakon intoniranja himne BiH, i uvodnog obraćanja predsjednika dr. sci. Amira Ismića, mlade djevojke “Batona” čitale su izvod iz biografije predavača.

Dokumentarnim filmom u produkciji “Arduba” profesor historije Mesud Hero, govori u šehidskom mezarju rodnog sela Here, općina Prozor, gdje je počinjen strašni zločin. Inače je profesor i autor izuzetne knjige koja je svojevrsni dokument pod naslovom “Hrvatska Republika Herceg Bosna, agresija i zločin”. Potom je govorio o stanju u Prozoru i prostoru općine prije sukoba sa HVO, demonstraciji sile istih, i tehničkoj nadmoći koju su pokazivali. Plan preseljenja stanovništva, čiji je tvorac Anto valenta iz Viteza, inače inžinjer hemije, bio je matrica zločina po kojem je HVO uz svesrdnu pomoć HV činio u dijelovima gdje su osjećali i minimalnu nadmoć. Dokumenta sadržana u knjizi o tome jasno svjedoče.

U drugom dokumentarcu svoje svjedočenje govorio je Rasim Ahmić iz Ahmića kod Viteza, gdje je među onih 116 ubijenih i njegov brat, snaha i maloljetno dijete. Svoju kuću koja je tog dana zapaljena, Rasim je odlučio konzervirati da stoji kao trajan spomenik zločina komšija Hrvata.

Još jedno svjedočenje iznio je novinar i književnik Said Šteta, o počinjenom zločinu HVO u rodnom selu Gorica, općina Konjic. Kroz tvrdnju da počinjeni zločin HVO-a nije samo “udruženi zločinački poduhvat” već genocid. To je potvrdio i dokumentom koji posjeduje u kojem stoji “da je donja i gornja Gorica očišćena” a kojeg je na kraju dana kada se desio zločin potpisao Zdravko Šagolj, zapovjednik HVO brigade “Herceg Stjepan”. Obzirom da se ubijanje, pljačka i paljenje kuća nastavilo danima a u logoru Buturović Polje mučenje zarobljenih civila. Nekoliko dana nakon zločina 25.aprila 1993.godine, u kući je zapaljena nepokretna starica Đemila Dedić, a na kućnom pragu svirepo ubijena Zejna Zalihić zvana Studenka. To nije ništa drugo do genocid!

U nastavku je govorio profesor Hero, iznoseći podatke koje je ugradio u knjigu a koji su mnogobrojnu publiku ostavili bez daha. Kako je to profesor Hero ustvrdio u knjizi, udruženi zločinački poduhvat bio je pokušaj realizacije dogovora Cvetković-Maček, kojeg su oživjeli u Karađorđevu, Tuđman i Milošević. Ove tvrdnje su se mogle uvjeriti kroz svjedočenje Mirnesa Halilovića, mladog historičara iz Zavidovića, koji je predočio dokaze o ubistvu iz snajpera HVO trinaestogodišnjeg dječaka Elvisa Demirovića. (S.Š)