Druga konferencija “Dani primjene prirodnog gasa” održana u Zenici

Druga konferencija „Dani primjene prirodnog gasa“ održana je danas u Zenici, s ciljem popularizacije prirodnog gasa kao ekološkog fosilnog goriva, čije će uvođenje doprinijeti smanjenju zagađenja zraka u Zenici.

Istraživačko razvojni centar za gasnu tehniku iz Sarajeva (GTI), kao autor Studije i idejnog rješenja snabdijevanja prirodnim gasom na području Zenice, predstavio je danas prednosti gasifikacije Zenice, kao alternative sistemu snabdijevanja domaćistava i industrije drugim fosilnim gorivima. Danas su istaknute ekološke prednosti takvog sistema i najavljeni prvi radovi na uspostavljanju sistema gasovoda, kojim će rukovoditi nedavno formirano Javno preduzeće Zenicagas.

U prvoj fazi, očekuje se da će u okviru projekta utopljavanja objekata Kantonalne bolnice, biti izgrađen prvi dio gasovoda, koji će zeničku bolnicu povezati sa glavnom mjerno-regulacionom stanicom u naselju Kanal. Paralelno s tim radovima, biće građen krak gasovoda od Bolnice prema Ulici Bistua Nova, a u sklopu izgradnje vangradske dionice Glavne gradske magistrale, biće položeno kilometar i po gasnih cijevi, putem kojih će se snabdijevati potrošači, industrijski i individualni, u ovom dijelu Zenice.

Zamišljeno je da će prirodni gas potpuno zamijeniti upotrebu uglja, koji ima najveći udio u zagađenju zraka u Zenici. To bi trebalo da znači da će i industrija i domaćinstva u dogledno vrijeme preći na upotrebu prirodnog gasa, kao alternative prljavim tehnologijama, ali i rješenja koje u odnosu na ugalj košta više.

„Takvo se rješenje mora isplatiti. Gas jeste tržišni energent, čija cijena trenutno pada i još je dosta povoljnija od cijene električne energije. Mora se uspostaviti balans između ekologije i cijene. Prirodni gas jeste skuplji od uglja, ali benefiti njegovog korištenja prevazilaze tu razliku u cijeni“, ističe direktor IGT-a, dr Adnan Đugum.

Adnan Đugum

Ukupna dužina distributivne mreže, prema revidiranoj Studiji izvodljivosti gasifikacije Grada Zenice, je 120 kilometara uključujući sva prigradska naselja bez daljinskog grijanja, a vrijednost projekta uvođenja prirodnog gasa, zajedno sa izgradnjom sekundarne distributivne mreže procjenjuje se na 14 miliona maraka. (Sanja Stević)