Veliki uspjeh Bosanaca i Hercegovaca na prestižnom takmičenju harmonikaša

Lijepe muzičke vijesti u našu zemlju stižu iz Portugala. Naime, Accordion trio koji čine Bosanci i Hercegovci – jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat pod jednom zastavom predstavili su Bosnu i Hercegovinu u portugalskom gradu Loule na prestižnom svjetskom takmičenju harmonikaša- 69. Trophée Mondial de l’Accordéon- International Open Trophy, te ostvarili veliki uspjeh.

U velikoj dvorani Cine-Teatro Louletano „Inat trio“, koji čine Azmir Halilović iz Ilijaša, Danijel Lovrić iz Zenice i Asmir Hamzić iz Sarajeva, osvojio je treće mjesto u kategoriji „Kamerna muzika seniori“, dok su predstavnici Ukrajine bili prvi, a Rusije drugi.
U izuzetno jakoj konkurenciji takmičara iz cijelog svijeta prvo mjesto u kategoriji „Accordion singer“ pripalo je našem predstavniku Azmiru Haliloviću. Značajan rezultat u kategoriji „Masters“- 19. mjesto osvojio je Mihael Baškarad iz Viteza.

Takmičenje se, inače, odvija svake godine u drugoj državi i na različitim kontinentima, a iduće, 2020. održat će se u Pekingu u Kini.

Izuzetnu podršku na putovanju na takmičenje u Portugal našim momcima su pružili restoran Sarajevo Inn Grunewald i vlasnik Mirsad Fikić, Dina Ušanović, Munib i Kasim Preljević, a nakon zapaženog uspjeha i plasmana u Portugalu, oni su ih odlučili podržati i naredne godine na takmičenju u Kini.

Trophée Mondial de l’Accordéon osnovan je davne 1951. godine u organizaciji Confederation Mondiale de l Accordeon, a za muzičke kritičare jedan je od najprestižnijih događaja u umjetnosti sviranja harmonike. Sedam dana trajanja događaja bilo je ispunjeno koncertima, masterclassovima, konferencijama i nastupima najboljih harmonikaša svijeta.