Pendeš: Povećan broj žena u Oružanim snagama BiH

Od dva odsto žena u Oružanim snagama BiH, koliko smo imali prije 10 godina, dosegli smo broj preko sedam odsto žena u vojsci i nadamo se da ćemo dostići deset odsto u skoroj budućnosti, rekla je Marina Pendeš, ministarka odbrane BiH na početku konferencije “Žene lideri u sigurnosti i odbrani”, koja je održana u Sarajevu.

Konferencija se održava u okviru Procesa saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope – SEDM (Southeastern Europe Defense Ministerial Process).

Pendeš je svim učesnicima poželjela uspješan rad, te izrazila zadovoljstvo što je Bosni i Hercegovini ove godine povjereno da predvodi inicijativu “Žene lideri u obrani i sigurnosti”. Ona je istakla da je “SEDM jedan je od najvažnijih i najistrajnijih regionalnih foruma i u tom kontekstu je promocija liderstva, personala i obuke za žene od najveće važnosti.”

“Kao ministar obrane i član Vijeća ministara jedna od mojih kontinuiranih aktivnosti bila je provedba Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a – Žene mir i sigurnost. Moj je cilj bio povećati broj žena u oružanim snagama, imati više žena na razini više edukacije, u operacijama potpore miru i poboljšati šanse za njihovo napredovanje”, rekla je Pendeševa.

Obraćajući se učesnicima konferencije, Pendeš je istakla da su mnogi od prisutnih lideri u unapređenju ravnopravnosti polova u svojim institucijama i naglasila potrebu da se šire poznanstva i saradnja.

“Zajedno možemo biti produktivniji u pronalaženju novih rješenja”, istakla je Pendeševa na kraju svoga obraćanja.

Konferencija će za fokus djelovanja imati “žene – lidere u sektoru sigurnosti i odbrane”, kako je izjavila Ankica Tomić iz Ministarstva bezbjednosti BiH i “razmjenu iskustava i napredak u ovoj oblasti.”

Prvog dana konferencije, prisutnima se obratila i Suzan E. Penksa iz OSCE-a, koja je istakla ulogu žena u institucijama odbrane i potrebu edukacije civilnog i vojnog osoblja.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane BiH, u radu konferencije učestvuju predstavnici ministarstava odbrane članica regionalnog foruma SEDM iz Albanije, Bugarske,  Rumunije, Turske, Italije, Crne Gore i Moldavije (kao zemlja posmatrač), te predstavnici međunarodnih organizacija (NATO, OSCE UNDP), saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.
Izvor: NN