Zakon o notarima neće donijeti jeftinije usluge niti umanjiti troškove građanima

Izmjene Zakona o notarima koje su usvojene u Predstavničkom domu Federacije BiH neće donijeti jeftinije usluge niti će umanjiti troškove građanima, kako se svjesno obmanjuje javnost od određenih političkih opcija i interesnih grupa, saopćio je Upravni odbor Notarske komore FBiH.

Kako se ističe, izostanak obaveze notarske obrade dokumenata povratak je u pravnu nesigurnost pa će to biti “nova era jeftinih ugovora i skupih parnica kakvih smo se u BiH nagledali prije uvođenja notarijata”.

“Šta više, troškovi građana će biti uvećani, jer će im po prijedlogu novog Zakona o notarima, ukoliko ga u istoj formi usvoji i Dom naroda, isprave za manje novca sačinjavati raznorazni nadripisari. Te i takve isprave neprovodive su i zbog njih će građani morati angažovati advokate i debelo ih plaćati za zastupanje na sudovima u postupcima koji traju godinama.Država se na ovaj nači vratila unazad uvodeći ponovo nadripisarstvo i stanje pravne nesigurnosti kakvo je bilo prije uvođenja notarijata. Lako je zaključiti čiji su interesi ovdje bili u pitanju. Građana sigurno ne”, poručuju iz UO Notarske komore FBiH.

Općepoznata je činjenica, navode, da advokati ne odgovaraju za posao koji naprave, da njihove isprave nisu javne, da nisu u obavezi izdati fiskalni račun, pa se postavlja pitanje ko je ovdje zaista na dobitku?

“Mnogo su skuplje posljedice s kojima će se susresti građani zbog neodgovarajućih ovjera, ugovora i slično, a tome smo prije uvođenja notarijata svakodnevno svjedočili, kada su razni nadripisari i nekompetentni ‘pravnici’ sačinjavali i ovjeravali ugovore, bez ikakve odgovornosti za njihovu provedbu. A kada je riječ o financijskim efektima za državu, samo da podsjetimo da su notari, za razliku od advokata u fiskalnom sistemu te da su po tom osnovu obavezni izdavati fiskalni račun, što govori u prilog da vrlo transparentno posluju i pune državni budžet”, ističu iz Notarske komore FBiH.

Dodaju kako je posebna priča što se ovakvim zakonskim izmjenama suština uvođenja notarijata kao pravne tekovine uređenih demokratskih društava, obesmišljava, a uvodi pravna anarhija i nejedinstvo pravnog tržišta, tim prije što je Zakon o notarima u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko ostao nepromijenjen.
Izvor: Fena