Ministar Isak: Otvoreno pismo građanima Zenice

Otvoreno pismo ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK, Arnela Isaka, upućeno građanima Zenice.

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Želim prvo da izrazim čast i zadovoljstvo što sam dobio priliku da obnašajući dužnost ministra Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona budem svakodnevno na usluzi svojim sugrađankama i sugrađanima.

Od samog imenovanja na dužnost ministra uložio sam značajne napore da se maksimalno transparentno realiziraju brojni vrijedni projekti, među kojima ističem:

➢Dugoočekivani milion KM za putnu komunikaciju u slivu Babine rijeke sam obezbijedio i u roku od 24 sata od potpisivanja Protokola raspisao tender za rekonstrukciju dionice ceste Zenica-Babino-Arnauti. U završnoj je fazi tender za ovaj projekt i radovi će započeti uskoro.

➢ Po preuzimanju dužnosti ministra, zahvaljujući incijativi koju je zastupnik A-SDA u Skupštini ZDK gospodin Ramo Isak uputio prema Ministarstvu na čijem sam čelu, u smislu zahtjeva da se put Zenica-Babino-Arnauti-Ribnica-Donji Kakanj razvrsta u regionalne ceste, odmah sam poduzeo neophodne korake da se to i ostvari. Zahvaljujući upornosti i kontinuiranom insistiranju prema federalnom nivou, što je rezultiralo i podrškom Federalne vlade, 08. novembra 2019. godine donesena je Odluka kojom se lokalna cesta Zenica-Arnauti-Ribnica-Donji Kakanj razvrstava u regionalnu cestu. U narednom periodu ću učiniti sve da ova odluka zaživi u punom kapacitetu kako bi građani u slivu Babine rijeke imali putnu komunikaciju primjerenu savremenim standardima.

➢ Prostorni plan grada Zenice, koji je očekivan skoro četiri godine, riješili smo u prvih 100 dana od preuzimanja dužnosti ministra. Prijedlog Plana smo doradili i poslali na Vladu koja ga je jednoglasno usvojila, te uputili u skupštinsku proceduru gdje je također dobio jednoglasnu podršku.

➢ Odluku o legalizaciji bespravne gradnje sa svojim saradnicima sam pripremio efikasno i uputio u skupštinsku proceduru. Poznato je da je razlog za usvajanje ove Odluke bilo rješavanje problema svih sugrađana koji u XXI vijeku imaju poteškoća sa priključcima komunalnih usluga.

➢ Predložio sam ulaganje dva miliona KM u nastavak radova na izgradnji vangradske dionice Glavne gradske magistrale (GGM) u Zenici, jer smatram da je neophodno kroz ulaganja u infrastrukturu, posebno u područjima poslovnih zona, poboljšati privredni ambijent u Zenici. Jačanje cestovne infrastrukture je veoma važan faktor za razvoj privrede i privlačenje investicija. Tender za realizaciju ovog veoma značajnog projekta je u toku.

➢ Kad je u pitanju rekonstrukcija dionice regionalnog puta R413a Čajdraš-Lokvine-Ovnak gdje smo u realizaciji projekta naišli na mnoštvo poteškoća i problema, lično sam se angažirao, u nedjelju došao da razgovaram sa mještanima, jer su mi građani na prvom mjestu, riješio imovinsko-pravne odnose, te su u toku radovi na prvoj dionici puta, dužine 500 metara.

➢ Također, izvršili smo sanaciju dijela regionalne ceste R445 Zenica-Lašva na lokaciji budućeg kružnog toka kod novog mosta u Drivuši, i tako omogućili da građani ovog područja nakon dvije godine vožnje po makadamu dalje ne trpe štete, dok se ne riješe sporovi.

➢ Za sanaciju ceste Zenica-Vjetrenice izdvojili smo 400 hiljada KM i trenutno je u toku tender za realizaciju ovog projekta.

➢ Sanaciju štete na putu Nemila – Bistričak koja se desila usljed pucanja cjevovoda izvršili smo u maksimalno kratkom roku i obezbjedili prohodnost puta i sigurnost građana – učesnika u saobraćaju.

➢ Potpisao sam Sporazum o saradnji sa Gradom Zenica i izdvojili 300 hiljada KM za eko-kuću na Smetovima na koju se čekalo u protekle tri godine. U toku je tender za izbor izvođača radova na ovom projektu i očekujemo skori početak realizacije.

➢ Za zaštitu okoliša grada Zenice odobrio sam ukupno 294 hiljade KM kojima je obuhvaćeno dvadesetak različitih projekata, među kojima su projekti uređenja Regionalne deponije Mošćanica, nabavka opreme za odvojeno prikupljanje otpada,  čišćenje obala rijeke Bosne, te drugi projekti koji se odnose na poticanje izbjegavanja  nastajanja otpada, selektivno prikupljanje, recikliranje, ponovnu upotrebu i obradu otpada, korištenje alternativnih izvora energije u cilju smanjenja zagađenja okoliša,  jačanje ekološke kulture građana itd.

➢ Nakon sedam godina pokušaja uspio sam u ovome periodu raspisati javni Tender za nabavku opreme za tretman infektivnog otpada u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona sa akcentom na kantonalnu Bolnicu Zenica u vrijednosti od 850 hiljada KM. Tender je u završnoj fazi .

Ovo su najvažniji projekti u mom dosadašnjem angažmanu na dužnosti ministra i iza svih nabrojanih stojim lično i pratim njihovu realizaciju, a isto tako ću stati i iza svih ostalih projekata koje ćemo realizirati u budućnosti, jer sve moje aktivnosti su usmjerene u interesu svih građana ZE-DO kantona, a posebno mojih sugrađanki i sugrađana, Zeničanki i Zeničana.

S poštovanjem,

Arnel Isak, ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK.