Za život u lokalnoj zajednici osoba s poteškoćama izdvojeno dodatnih 214.500 KM

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i Savez Sumero danas su potpisali ugovor za jačanje procesa deinstuticionalizacije osoba s intelektualnim poteškoćama u BiH.

Deinstuticionalizacija je proces koji označava povratak osoba iz institucija u njihove lokalne zajednice, posebno organizirane stambene zajednice u kojima živi najviše pet osoba. U tim zajednicama osobe sa poteškoćama imaju adekvatnu podršku, ali im se kroz programe osnaživanja, edukacije i društvene rehabilitacije vraća i određeni stepen samostalnosti, uključuje u društvene tokove, te pružaju prilike za novi početak.

„Ovdje mi je stvarno super i očekujem da se ovo nastavi dalje i da što više mladih osoba izađe iz institucija i zavoda i da osjete život u svojoj zajednici“, izjavio je Zlatan Horo, 39-godišnji korisnik programa „Stanovanje u zajednici uz podršku“. Zlatan je dodao da je kroz ovaj program naučio mnogo praktičnih vještina i da je danas samostalna osoba.

Sumero je do sada provodeći program „Stanovanje u zajednici uz podršku“ uspio zbrinuti oko 100 osoba s poteškoćama u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo. Novim projektom planirano je zbrinuti još toliko osoba, a prema trenutnim podacima u BiH je oko 2000 osoba smješteno u pet zavoda i institucija zatvorenog tipa. Osobe sa intelektualnim poteškoćama i drugim oblicima invaliditeta koje su smještene u institucije isključene su iz svih društvenih tokova, nemaju pristup osnovnom obrazovanju u konvencionalnim školama i na njihovom intenzivnijem uključivanju ne radi se dovoljno.

„S obzirom da USAID snažno podržava deinstitucionalizaciju osoba s intelektualnim poteškoćama, a koje se nalaze u kolektivnim smještajima, na ovaj način USAID dodatno podržava da ovi ljudi žive u manjim zajednicama i imaju daleko bolje uslove života nego u institucijama“, izjavio je direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama, gosp. Jasmin Bešić.

“USAID i Ambasada SAD-a u Sarajevu već skoro deceniju podržavaju rad Sumera i ovaj novi ugovor je pokazatelj dosljednosti i pokazatelj da su osobe s intelektualnim poteškoćama ipak izašle iz zavoda i institucija”, izjavio je direktor Saveza Sumero, gosp. Haris Haverić i dodao da su u četiri kantona stvoreni preduslovi za život osoba s intelektualnim poteškoćama dostojan čovjeka.

U naredne dvije godine najmanje 200 osoba s intelektualnim poteškoćama imat će priliku koristiti prednosti života u zajednici uz podršku.